Ladino bir savaşçısını kaybetti

Farklı dönemlerde Şalom´da yazarlık yapan, son yıllarını Judeo Espanyol lisanının unutulmaması için mücadeleye ayıran Henri Çiprut, 10 Aralık´ta hayatını kaybetti.

Toplum
14 Aralık 2021 Salı

Osmanlı Türk Sefarad Araştırmaları Merkezinin en genç üyelerinden olan, Dia Internasyonal de Ladino (DIDL) etkinliğinin düzenlenmesinde aktif rol oynayan, El Amaneser’de yazılar kaleme alan Henri Çiprut, Judeo Espanyol’un daha geniş kitlelere ulaşabilmesi için verilen mücadelede ön saflarda yer alıyordu.

Ayrımcılığa, ötekileştirmeye ve nefret söylemine karşı, önyargıları yıkmaya yönelik, azınlık grupları tanıtma amacındaki Yaşayan Kütüphane projesine senelerce destek veren ve ‘Yahudi Kitap’ olan Henri Çiprut, bu kapsamda farklı şehirlere gitmiş, hiç tanımayanlara Yahudiliğin ne olduğunu anlatmaya çalışmıştı.

Çevresindeki gelişmelere farklı gözle bakan, sadece eleştirmekle kalmayıp, yeni fikirler üreten ve bunları hayata geçirmek için adımlar da atan Henri Çiprut ardında yeri doldurulamayacak bir boşluk bıraktı.

Bir çocuk babası olan Çiprut, 12 Aralık Pazar günü, ailesinin, dostlarının ve sevenlerinin eşliğinde son yolculuğuna uğurlandı.

Cenaze töreninde bir konuşma yapan 500. Yıl Vakfı Başkanı Silvyo Ovadya, Henri’nin Ladino Günü etkinliklerine büyük katkılarda bulunmuş bir savaşçı olarak hiç unutulmayacağını belirtirken, muhalif görüşleriyle birlikte her daim sorunlara yapıcı çözümler getiren bir Ladino sevdalısı olduğu belirtti.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün