Sanatta kısa kısa

Tuna SAYLAĞ Sanat
17 Kasım 2021 Çarşamba

Mark Eliyahu yeniden İstanbul’da

Yetenekli müzisyen, besteci ve kamança ustası Mark Eliyahu, 19 Kasım’da Zorlu PSM’de Turkcell Sahnesinde! Ülkemizde büyük bir hayran kitlesine sahip olan İsrailli müzisyene bu performansında babası, besteci, müzikolog ve tar üstadı Piris Eliyahu, perküsyonda Rony Iwryn, klavyede Haim Weiss, gitar ve klavyede ise Adi Rotem eşlik edecek. ‘Endless’ turnesinin parçası olarak vereceği konserde, kamançadaki ustalığı ile bu büyüleyici enstrümanın sesini İstanbullu müzikseverlerle buluşturacak.

CRR’DE ‘Duyguların Ateşli Dansı’

Hem dansçı hem koreograf olarak flamenkoya kattığı yepyeni konseptleri olağanüstü bir estetikle sunan Rafael Amargo, 27 Kasım’da Cemal Reşit Rey’de tutku dolu yeni gösterisi Flamenco de Salon’ ile dans severleri büyüleyecek.

Sibel Horada, Kesinti ve Akış’ sergisi ile Versus Art Project’te

Sibel Horada’nın ‘Kesinti ve Akış’ adlı kişisel sergisi, 11 Aralık’a kadar Versus Art Project’te izleyiciyle buluşuyor. Sanatçının geçmiş çalışmalarından beri süregelen kentsel, arkeolojik ve ekolojik kültürler arasında ilişki kurma pratiği, bu sergide de kendini gösterirken, güncel çalışmaları bellek ve hafıza üzerine sorgulamalarına farklı bir boyut katıyor. Taksim, inşaat, ulusal kimlik, hafıza, su yolları, meydanlar ve yıkımlar serginin başlıca referans noktalarını oluşturuyor. Mekânın hafızasını tutmak mümkün mü? Peki ya bir şehrin hafızasını? Horada’nın üretimlerinde bu sorular cevaplarını hafıza tutmanın ötesinde, yeniden üretme ve dönüştürme olarak buluyor.

Jake Michael Singer’ın yerleştirmesi ‘Bennu Stasis’ Küçük Mustafa Paşa Hamamında

Güney Afrikalı genç sanatçı Jake Michael Singer’ın özgürlük ve esaret, düzen ve kaos arasında bir metafor oluşturan dev soyut kuş heykellerinden oluşan ‘Bennu Stasis: Aydınlıkta Yeniden Buluşacağız’ enstalasyonunu 30 Kasım’a kadar Küçük Mustafa Paşa Hamamında görebilirsiniz. Antik yaratılış efsanesindeki yenilenmeyi, dirilişi ve yükselen güneşi simgeleyen Bennu’ya atfen isimi alan projenin ana temasını bölünme ve birlik, düzen ve kaos, acı çekme ve bunun üstesinden gelme arasındaki diyalog oluşturuyor. Enstalasyonda insan boyunda 13 kuş heykeli, yeni kesilmiş çimen kokusu, müzik ve heykelleri çevreleyen demir sazlıklar ve sanatçının bu tema çerçevesinde yaptığı resimler yer alıyor.

Jak Şalom’un rüyası 40 yıl sonra gerçek oldu

Kadıköy Belediyesi, 40 yıl sonra Sinematek ruhunu yeniden canlandırıyor. Kadıköy’de inşası tamamlanan Sinematek / Sinema Evi, aralık ayında yapılacak resmi açılış töreni öncesi film gösterimlerine başladı. Kadıköy Belediyesi, 1965’te Onat Kutlar ve arkadaşları tarafından İstanbul’da kurulan Türk Sinematek Derneğinin mirasını, derneğin ilk üyesi olan Jak Şalom’un girişimiyle Sinematek / Sinema Evi projesiyle yaşatıyor. Sinematek / Sinema Evi’nin 13 Kasım 2021 – 30 Ocak 2022 tarihleri arasında izlenebilecek programı Goethe-Institut İstanbul ve Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali iş birliğiyle hazırlandı. Mekân ayrıca iki ya da üç aylık programlarla seyircisine sinema tarihinin kilometre taşlarından örülü seçkiler ve onlara eşlik eden panel, konferans, sergi gibi etkinlikler de sunacak.

Emre Yusufi ve ‘Harmony of Contrast’

Yapı Kredi bomontiada, 6-30 Kasım tarihleri arasında, çağdaş sanatçı Emre Yusufi’nin uzun bir süreden sonra Türkiye’de açtığı ilk solo sergisi ‘Harmony of Contrast’a ev sahipliği yapıyor. Cue Art Space tarafından GROHE Türkiye’nin desteği ile gerçekleştirilen sergide, izleyiciler Emre Yusufi’nin heykel, dijital ve NFT formatındaki son dönem çalışmalarını keşfetme fırsatı bulacak. Serginin küratörlüğünü ise Ferdan Yusufi üstleniyor.

Borusan Quartet ile ‘Rusya’dan Sevgilerle’

 

Borusan Quartet, sezonun Süreyya’daki ilk konserinde Rus bestecilerin repertuara kattığı iki temel eseri seslendirecek. Aleksandr Borodin’in 1879 yılında tamamladığı ve Nikolay Rimsky Korsakof’un eşine adadığı ‘La Majör Yaylı Çalgılar Dörtlüsü’ ve ardından Piotr İlyiç Çaykovski’nin çağdaşı besteci Ferdinand Laub’a adadığı ‘Mi bemol minör Yaylı Çalgılar Dörtlüsü Borusan Quartet, keman sanatçıları Esen Kıvrak ve Nilay Sancar, viyolacı Efdal Altun ve viyolonselci Çağ Erçağ’ın usta yorumlarıyla 22 Kasım’da sanatseverlerle buluşacak.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün