15 Kasım 2003 sinagog saldırıları 18. yılında

Bugün 15 Kasım terör saldırılarının 18. yıldönümü. El Kaide´nin üstlendiği, 2003 yılında Şişli Beth İsrael ve Neve Şalom sinagoglarına düzenlenen saldırılarda 28 kişi hayatını kaybetmiş, 300´den fazla kişi yaralanmıştı. Saldırıdan 18 yıl sonra görgü tanıklarından Mois Gabay yaşananları CNN Türk´e anlattı.

Toplum 1 yorum
15 Kasım 2021 Pazartesi

Mois Gabay verdiği röportajda yaşadıklarını şöyle anlattı: 

“15 Kasım 2003 sabahı Neve Şalom Sinagogundaydım. Patlamadan sonra önünde çukur açıldığını gördüm. Annem arıyor, dostlarım arıyor, telefonda ne konuştuğumu fark edemeyecek kadar kendimden geçtiğimi hatırlıyorum. Yaşadığımız o kaosu çok iyi hatırlıyorum. Herkes bir yakınını arıyordu. Büyük bir kaos vardı.”

Mois Gabay Şişli’de sinagogun önündeki patlamayı daha sonra öğrendiğini, ilerleyen saatlerde arkadaşları arasından yaralananların, toplum içinden ve sinagog çevresindekilerden vefat haberleri aldıklarını belirtti. Gabay, “O günden kalan karelerde, videolarda hayatta kaldığına şükredip dua eden büyüklerimiz vardı. Toplum için düşünsenize ne kadar zor bir durum. Üç defa terör saldırısına uğrayan bir mekâna ‘Gelin burada güvenli bir şekilde dua edin’ diyebilmek” dedi.

Terör saldırısı sonrası tek amacın bir daha yaşanmaması olduğunu vurgulayan Mois Gabay, Neve Şalom’u hedef alan 1986’daki saldırıyı da hatırlatarak “Nasıl ki büyüklerimiz 1986’yı anlattı, bizler de gençlerimize, 2003 doğumlulara yaşadıklarımızı anlatıyoruz” diye konuştu.

“Bu sinagogu dışarıdan görmeye çalıştığımda o gün kendime söz verdim, ‘Ben bir daha bu sinagogu böyle görmeyeceğim’ diye. Bazen sorarsın, kendini en çok Yahudi hissettiğin an ne zamandı diye. Benim sanıyorum kendimi en Yahudi hissettiğim an 15 Kasım 2003 tarihidir” diyen Mois Gabay, Yahudi toplumunun Türkiye topraklarındaki sürekliliğini vurgulayarak “Biz burada yaşamaya devam edeceğiz” dedi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün