Libya´da cumhurbaşkanı adayları: İsrail ile normalleşmeyi istiyoruz

Son on yılda iki acımasız iç savaş yaşayan Kuzey Afrika ülkesi Libya hararetli bir seçim kampanyasına hazırlanıyor. Libya, BAE, Bahreyn, Fas ve Sudan´ın ardından, İsrail ile barış yapmak ve İbrahim Anlaşmalarına katılmak için sıradaki ülke olmak istiyor.

Dünya
11 Kasım 2021 Perşembe

Libya’nın üst düzey yetkililerine göre Cumhurbaşkanı Adayı General Khalifa Haftar son zamanlarda İsrail ile ilişkileri normalleştirmeyi arzuluyor. Haflar 24 Aralık'ta cumhurbaşkanı seçilmesi halinde bu amaç için çalışacağını belirtti.

Haftar verdiği demeçte, "Libya'yı yalnızca İbrahim Anlaşmalarına dahil edecek bir normalleşme anlaşması, Libya'nın yüz milyarlarca dolarlık rehabilitasyon planını harekete geçirebilir" dedi.

Haftar, Libya'nın hedefinin uluslararası toplumdan mali yardım almak olduğunu ve bunun gelecek cumhurbaşkanı ve hükümetinin yön vermesi gerektirdiğini açıkladı. Haftar'a göre İbrahim Anlaşmalarına katılmak, Libya'nın Uluslararası Para Fonu'ndan gerekli yardımı ile ABD ve Avrupa Birliği'nden diplomatik destek almanın yolunu açabilir.

Libya'nın önde gelen adaylarına yakın olan BAE'den üst düzey bir yetkili, İsrail Hayom Gazetesi’ne şunları söyledi:

 "Libya'nın İsrail ile ilişkilerini normalleştirme ve İbrahim Anlaşmalarına katılma arzusu konusunda iki aday arasında fikir birliği var. Her ikisi de geçmişte İsrail ile normalleşmeyi düşündüklerini açıkladılar ve her ikisi de yakın danışmanlarına özel olarak bunun gerçekleşmesi için ciddi bir şekilde çalışacaklarını söylediler."

BAE yetkilisi sözlerine şu şekilde devam etti:

‘‘Adaylardan herhangi biri seçildikten sonra İsrail ile ilişkileri normalleştirse bile, BAE, Bahreyn ve Fas ile olandan çok daha farklı bir ilişki türü olacak. Anlaşma eğer uygulanırsa, İsrail ile Sudan arasındaki normalleşme sürecine benzer şekilde, çok yavaş ve dikkatli bir şekilde gerçekleşecek" dedi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün