Prof. Dr. Alper Çelik ile Tip 2 Diyabetin Cerrahi Tedavisi

Sağlık
28 Ekim 2021 Perşembe

Prof. Dr. Alper Çelik, ülkemizde tip 2 diyabetin cerrahi tedavisini uygulayan ilk doktordur. Aynı zamanda ülkemizde doktor öğrencilerine verdiği eğitimlerle de yaygınlaşmasını sağlamıştır. Şu anda kendisine ait Özel Etiler Hastanesi’nde tedavilerine devam eden Prof. Dr. Alper Çelik, kariyerinde sayısız tip 2 diyabet hastasının mutluluk sebebi ve umudu olmuştur.

Metabolik Cerrahi Derneği, Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı ve Ulusal Obezite Veritabanı Kurucu Başkanı olarak da yer alan Prof. Dr. Alper Çelik, ülkemizde tip 2 diyabetin cerrahi tedavisi konusunda en tecrübeli doktordur. Bunların yanında yurtdışında da önemli hizmetlerde ve çalışmalarda bulunmuştur.

Şimdi biraz da günümüzün en tehlikeli hastalıklarından olan diyabeti yakından ele alalım. Diyabeti ne kadar tanıyorsunuz?

Diyabet Nedir?

Diyabet, halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinir. Diyabetin en çok bilinen 2 türü bulunur: Tip 1 diyabet ve tip 2 diyabet. Bununla birlikte diyabet hastalarının %95’ini de tip 2 diyabet hastaları oluşturmaktadır. İki diyabet türünü de şu şekilde açıklayabilir.

Tip1 diyabet, genellikle erken yaşta ve genetik faktörlerle oluşan şeker hastalığıdır. Bu hastalarda insülin üretimi yoktur ve bu nedenle insüline bağımlıdırlar.

Tip 2 diyabet, genellikle orta yaşlarda ve birçok sebebe bağlı olarak oluşan şeker hastalığıdır. Bu hastalarda insülin üretimi vardır ancak vücut tarafından kullanılamamaktadır.

Tip 2 Diyabetin Sebepleri Nelerdir?

Tip 2 diyabetin oluşmasına neden olabilecek birçok durum vardır. Bunların en bilinenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

l  Ailede diyabet öyküsünün bulunması,

l  Aşırı kilo alımı (obezite),

l  İlerleyen yaş,

l  Hareketsiz ve stresli bir yaşam tarzı,

l  Hamilelikte oluşan gestasyonel diyabet ile birlikte normalden yüksek ağırlıklı bir bebek dünyaya getirmek tip 2 diyabetin en bilinen sebeplerindendir.

Tip 2 Diyabet Ölümcül Olabilir!

Günümüzün en yaygın hastalıklarından olan şeker hastalığı hayat kalitenizi düşürürken ayrıca ölümcül sonuçlara da yol açabilir. Tip 2 diyabetin bazı kronik komplikasyonları (sonuçları) şunlardır:

Böbrek yetmezliğinin en yaygın sebeplerinden biri tip 2 şeker hastalığıdır.

Yaralar çok geç iyileşir veya hiç iyileşmeyebilir. Buna bağlı olarak enfeksiyon riski çok yüksektir. Böylece enfeksiyonun yayılmaması için bazı uzuvların kesilmesine yol açar.

Sinir hasarı, bacak veya kollara kan dolaşımını azaltacak bir damar hasarına yol açabilir.

Diyabetik retinopati (diyabete bağlı göz hasarı) oluşabilir ve hasta görme kaybı yaşayabilir.

Bu nedenle tip 2 diyabetin mutlaka tedavisi edilmesi gerekir. Tip 2 diyabetin cerrahi tedavisi en etkili tedavi yöntemidir. Bu şekilde hastalıktan tamamen kurtulmak mümkündür.

Metabolik Cerrahi Nedir?

Tip 2 diyabetin cerrahi yöntemle tedavisi, metabolik cerrahi adıyla bilinmektedir. Tip 2 diyabet hastalığında temel tedavi yöntemleri; eğitim, diyet, egzersiz ve ilaç kullanımıdır. Fakat bu tedavi yöntemlerine rağmen tip 2 diyabet hastalığı ilerleyebilir. Hatta insülin kullanımı bile etkileyici olmayabilir. İşte bu noktada metabolik cerrahi tercih edilmesi gereken bir alternatiftir.

Metabolik Cerrahi ile Birçok Hastalıktan Kurtulabilirsiniz!

Metabolik cerrahi temel anlamda tip 2 diyabetin tedavisi için tercih edilse de bunun yanında birçok sağlık sorununu da çözmede etkilidir. Bunlardan bazıları şunlardır:

l  Tip 2 diyabet ve diğer metabolik sendromlar

l  Hipertansiyon

l  Yüksek kolestrol

l  Obezite

l  Uyku apnesi

Yani tip 2 diyabete sebep olan veya tip 2 diyabetle gelen birçok sağlık sorununa da metabolik cerrahi çözüm olmaktadır.

Prof. Dr. Alper Çelik ile Yeni Bir Hayata Başlayın

Prof. Dr. Alper Çelik, kendisinin sahip olduğu Özel Etiler Hastanesi’nde dünya standartlarında sağlık hizmeti ve danışmanlığı sağlamaktadır. Metabolik cerrahi konusundaki bilgileri ve tecrübeleri ile 100’lerce hastanın yeni ve sağlıklı bir hayata kavuşmasını sağlamıştır.

Henüz 1999 yılında hayatımıza giren metabolik cerrahi, gelişen teknolojiyle birlikte Dünya üzerinde sayısız kişinin hayatını kurtarmıştır. Ülkemizde ise Prof. Dr. Alper Çelik bu uygulamanın öncüsüdür.

Tip 2 diyabet hastalığının temel tedavi yöntemi ameliyat değildir. Ancak ilaçlar, egzersizler ve diyetler sonrasında etkili bir sonuç elde edemeyen hastalar bazı komplikasyonlarla da karşı karşıya kalabilirler. Buna bağlı olarak metabolik cerrahi başarı oranı çok yüksek ve etkili bir tedavi yöntemi olarak iyi bir alternatiftir.

Prof. Dr. Alper Çelik ülkemizdeki ve 35 farklı ülkedeki tip 2 diyabet hastalarının metabolik cerrahi ile yeni bir hayata başlamasın sağlamıştır.

Obezite, Tip 2 Diyabet İçin Büyük Bir Risktir!

Tip 2 diyabet hastalığının en yaygın sebeplerinden birinin hareketsiz bir yaşam tarzı olduğundan bahsetmiştik. Buna bağlı olarak obezitenin de tip 2 diyabeti direkt olarak tetiklediğini söylemek mümkündür. Yine aynı şekilde tip 2 diyabet de obeziteyi tetiklemektedir. Buna bağlı olarak metabolik cerrahi ameliyatları ile bariatrik cerrahi ameliyatları birbirine bağlıdır.

Metabolik Cerrahi Kalıcı Bir Tedavi Yöntemidir

Metabolik cerrahi ameliyatlarının kalıcı bir tedavi yöntemi olmasını sağlayan özelliği budur. Ameliyat öncesi gerçekleşen muayene ile önce ameliyata uygun olup olmadığınız sonra da hangi ameliyata uygun olup olmadığınız tespit edilir.

Bu hastalığa neyin sebep olduğu anlaşıldıktan sonra o sebebin ortadan kalkması amaçlanır. Yani başka bir hastalığın tip 2 diyabete sebep olduğu anlaşılırsa öncelikle o hastalığın tedavi edilmesi gerekir.

Diğer yandan gelişen teknoloji ile başarı oranları çok artmış bir ameliyat olduğundan da bahsetmek gerekir. Özellikle erken tanı veya düşük dozda ilaç kullanan hastaların metabolik cerrahi ile tip 2 diyabetten tamamen kurtulma olasılığı oldukça yüksektir.

Metabolik Cerrahi Ameliyatları Nasıl Gerçekleşir?

Laparoskopik (kapalı) yöntemle gerçekleşen ameliyatın süresi ve riskleri de buna bağlı olarak azalmıştır. Göbek bölgesinden 4 adet 3 mm boyutunda minimal delik açılarak cihazlar yardımı ile giriş yapılır. Böylece ameliyat içeride gerçekleşmiş olur. Operasyonun süresi ise 1 ila 3 saat arasında değişiklik göstermektedir.

Ayrıca ameliyatın ardandan hastalar 3-4 gün hastanede gözetim altında tutulmaktadır. Gözetimden sonra normal hayatlarına dönebilirler.

Metabolik Cerrahi Ameliyatları Nelerdir?

Transit Bipartisyon ve İleal İnterpozisyon ameliyatları tip 2 diyabetin sebeplerini ortadan kaldırmaktadır. Bu şekilde kan şekeri de normal seviyelere iner. Bu iki ameliyatı da ayrı şekillerde ele almak gerekir.

Transit Bipartisyon

Transit bipartisyon ameliyatı olan hastalar hakkında yayımlanan 5 yıllık sonuçlarda; 5 yıllık sürede fazla kilolarının %74’ünü vermiştir ve %86’sının kan şekeri değerleri ilaçsız olarak kontrol altına alınmıştır.

İleal İnterpozisyon

Bu ameliyat tip 2 diyabet hastaları için kesin çözüm niteliğindedir. Ameliyatın sonuçlarından biri de yüksek tansiyon ve kolestrol de kontrol altına alınmasıdır. Sadece tip 2 diyabet hastaları için uygun olan ameliyat için hastanın gereken şartları sağlaması gerekmektedir.

Kimler Tip 2 Diyabet Ameliyatı Olabilir?

Prof. Dr. Alper Çelik, tip 2 diyabet ameliyatı olmak isteyen hastalarla önce bir öngörüşme sağlamaktadır. Bu öngörüşmede hastanın kan şekeri de ölçülmektedir. Bununla birlikte detaylı bir inceleme yapılmaktadır. Hastanın ameliyat olması için bazı şartları sağlaması gerekmektedir. Bunlardan bazıları şunlardır:

Hastanın ne kadar süredir tip 2 diyabet hastası olduğu kontrol edilir.

Hastanın insülin kullanımı ve Hemoglobin düzeyi kontrol edilir.

Hastanın vücut kitle indeksi 40 üzerinde ya da 30 üzerinde olup kan şekeri kontrolü sağlanamamış olmalıdır.

Bu ameliyat için gerekli en önemli şartlardan birisi de pankreasın insülin hormonu salgılamaya devam etmesidir.

Bilgi Almak İçin Bizimle İletişime Geçin

Ameliyat olduktan sonra diyabetsiz ve sağlıklı bir yaşama “merhaba” diyebilirsiniz. Prof. Dr. Alper Çelik ile beraber tip 2 diyabete, obeziteye, yüksek tansiyona, kolestrole, uyku apnesine ve hipertansiyona veda etmeye hazırsanız aşağıdaki iletişim kanallarımızdan bize ulaşabilirsiniz.

İnternet Adresimiz: www.etilerhastanesi.com.tr

Telefon Numaramız: (+90) 212 220 22 22

Adresimiz: Nispetiye Mah. Aydın Sok. No:1/1 Beşiktaş/İstanbul

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün