Afganistan´ın son Yahudisi Türkiye´ye geldi

Afganistan´ın son Yahudisi Zebulon Simantov, Türkiye´nin kendisine vize vermesinin ardından pazar günü İstanbul´a geldi.

Dünya
18 Ekim 2021 Pazartesi

Simantov, Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın girişimleri ve yardımları sayesinde Pakistan'ın başkenti İslamabad'dan tarifeli bir uçakla pazar sabahı İstanbul Havalimanı'na geldi.

Türkiye Aşkenaz Cemmati Hahamı Mendy Chitrik ve bazı akrabaları tarafından karşılanan Simantov, daha sonra özel bir otomobile bindirildi.

Rav Mendy Chitrik, "Simantov’un Pakistan’da herhangi bir yasal statüsü yoktu. Türk hükümeti ona vize verdi” açıklamasını yaptı.

Simantov daha önce ailesinin bulunduğu Queens, New York'a taşınmak istediğini ifade etmişti. 

Simantov'a Afganistan’dan ayrılması için yardım eden İsrailli-Amerikalı iş insanı Moti Kahana, Simantov'un ABD'ye yerleşmesini sağlamak için ABD Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer ile birlikte çalıştığını belirtti.

Simantov'a Türkiye'ye gelirken Columbia Evanjelik Kilisesi'nden Başpiskopos Robert Gosselin eşlik etti.

Afganistan'da ve başka yerlerde çeşitli tahliye operasyonlarında çalışmış eski bir ABD Denizcisi olan Gosselin, Simantov’u haftalardır sakladıklarını ve Müslüman taksici grupların Simantov’u aradığını belirtti. Gosselin, "Taliban ve IŞİD her yerde faaliyet gösteriyor, taksicilerin hangi örgütten olduğunu bilmiyorum" dedi.

Forward Gazetesinden David Ian Klein, Simantov’un, karşılaştığı tehlike konusunda canının oldukça sıkkın olduğunu ancak İstanbul'da iyi bir gün geçirdiğini belirtti.

Klein, Rav Chitrik’in Simantov’u havaalanından alıp evine getirdiğini ve Simantov ile tefilin takıp günlük duaları okuduklarını belirtti. Simantov İstanbul’da kaşer kasaplar olduğunu duyunca oldukça heyecanlandı.

Kaynak: Forward, David Ian Klein

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün