Unlock Art ile Anton Rubinstein´ın müziğine yolculuk

Geçen ay başlattığımız ve Yahudi sanatçılar ve serüvenleri hakkında farkındalık yaratarak Yahudi kültürünü tanıtmayı hedefleyen proje serisinin ikincisine piyanist, besteci ve orkestra şefi Anton Rubinstein ile devam ediyoruz!

Kültür&Sanat&Spor
13 Ekim 2021 Çarşamba

Liza Cemel & Unlock Art/Anna Slizinova

Dönemin insanı, reformcu, vizyon sahibi, parlak piyanist ve besteci! 19. yüzyılda Avrupa'da “Anton öyle dedi…” dendiğinde herkes kimden bahsedildiğini anlardı.

Anton Rubinstein, Rus İmparatorluğu'ndaki küçük bir köyde Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. O zaman, Sami kökenli insanların birçok büyük şehre ve hatta köye yerleşmesinin yasak olduğu bir yasa vardı. Yetkililer bu aşamada durmadı ve çocukların 25 yıllık askerlik hizmetine tabi tutulacağı bir kararname çıkardı. Rubinstein ailesi Ortodoksluğa geçmek zorunda bırakıldı. Bundan sonra her şey değişti; kariyer ve toplumda kabul görme şansı - Rubinstein'lar bu vesileyle Moskova'ya taşındı.

Anton'un annesi Kaleria Rubinstein, Anton’un hayatında ve kariyerinde önemli bir rol oynadı; oğluna mümkün olan en iyi Avrupai eğitimi vermeye çalıştı. Yedi yaşındayken Anton'u birkaç yıl sonra ilk Avrupa turunu tamamlayan piyanist Villouan'ın yanında çalışmaya gönderdi. 15 yaşından itibaren Rubinstein, Berlin'in önde gelen öğretmenlerinden öğrenir ve Avrupa müzik topluluğu ile tanışır oldu.

Rubinstein, yaşamı boyunca çoğu müzisyenin ancak hayal edebileceği türden bir üne kavuştu. O zamanlar Avrupa'nın yıldızı piyanist ve besteci olan Ferenc Liszt, Anton'u varisi olarak tanımladı. Ancak Liszt sadece Avrupa'yı fethettiyse, Rubinstein tüm dünyayı fırtına ile ele geçirdi. Bir virtüöz piyanist olarak eşi benzeri yoktu. Çağdaşları, eserlerinin gücü ve sakinliği, kusursuz tekniği, mizacı, ustaca ve bağımsız anlayışından çok etkilendiler. Bazıları o kadar etkilendiler ki gösteriler sırasında gerçekten bayıldılar.

Rubinstein'ın piyanist olarak kariyerinin zirvesi, bir dizi ünlü tarihi konserdi. Rubinstein sözü edilen konserleri 1885 ve 1886'da Avrupa, Rusya ve Amerika'da verdi. Gösteri programı çok genişti; piyano müziğinin tüm tarihini kapsayan yaklaşık 200 parça. Çalıyor, konuşuyor ve anlatıyordu ve birçok eser ilk kez orada seslendirildi - bu eşsiz bir kültürel ve eğitsel projeydi. Bu konserlerin çoğunun ücretsiz olması da ayrıca dikkat çekicidir. Bir dizi tarihi konserden sonra, piyanist neredeyse kör oldu, ancak performansına devam etti.

Rubinstein, Rus İmparatorluğu'nda profesyonel müzik eğitiminin ön saflarında yer aldı. O zamanlar müzik amatör aristokratların mirası olarak görülüyordu ve Anton'un ilk konservatuarı kurma arzusu ne devlet ne de müzisyen arkadaşları tarafından destekleniyordu. Ama bunu başardı: Kendi parasıyla St. Petersburg'da Avrupa'nın en iyi müzisyenlerini cezbeden bir konservatuar açtı ve yönetti. Birkaç yıl sonra, küçük kardeşi Nikolai, Moskova'da konservatuarı kurdu.

Anton Rubinstein hayatında imkânsız miktarda şey başardı. Ancak besteci olarak ün kazanamadı. Hızla on sekiz opera, beş piyano konseri, uvertür ve senfoni, şarkı, romantizm ve oda piyano müziği yarattı. Ancak nicelik nitelik değildir. Çağdaşları Rubinstein'ı özgünlük eksikliği ve gevelediği gerekçesiyle azarladı, günümüzde parçaları çok nadiren çalınır. Rubinstein'ın en başarılı oluşumları bile - Demon ve Nero operaları ve Romantizm Gecesi - çok eleştirildi. Kişisel hikâyesini bilerek, Rubinstein'ın besteleri farklı şekilde duyulabilir ve duyulmalıdır. İhmalkâr değil, yaramaz deneyler; gaf değil, duygusal ve özel bir mizaca sahip; önemsiz değil, kolaylık ve sadelik sergiliyor!

Anton Rubinstein’ın hayatını ve sanatını özetleyen videoyu izlemek için linke tıklayabilirsiniz:

https://youtu.be/PrN3otUryA4

Keyifli seyirler!

Projeyi desteklemek için: https://www.patreon.com/unlock_art

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün