Angela Merkel´den İsrail´e veda ziyareti

Elda SASUN Dünya
13 Ekim 2021 Çarşamba

Almanya’da koalisyon hükümetinin kurulmasının ardından görevinden ayrılacak olan Almanya Başbakanı Angela Merkel 9 Ekim Cumartesi akşamı, görevine başladığı 2005 yılından bu yana İsrail'e yedinci ziyaretini gerçekleştirdi. Merkel’in bu ziyareti Almanya’da sadece veda değil, iş ziyareti ve ilişkilerin görüşülmesi olarak tanımlandı.

İki günlük gezisi sırasında Merkel, İsrail Başbakanı Naftali Bennett ile iki kez bir araya geldi. Merkel'i karşılayan Bennett, Almanya Başbakanını İsrail'in büyük bir dostu olarak nitelendirerek desteğinden dolayı teşekkür etti. Bennett, Almanya - İsrail ilişkilerinin günümüzde şimdiye kadarki en güçlü ilişkiler olduğunu vurguladı.

Merkel, II. Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından katledilen altı milyon Yahudi’nin anısına yapılan Yad Vaşem anıt ve müzesini gezdikten sonra kabine toplantısına katıldı. Ortak kabine toplantısında yaptığı açılış konuşmasında Bennett, Merkel'in İsrail konusundaki tutumu, İsrail yanlısı bir Avrupa çizgisine liderlik etmesi ve İsrail'in güvenliğine olan bağlılığı için müteşekkir olduklarını ve çok takdir ettiklerini ifade etti. Pazar sabahı gerçekleşen toplantıda güvenlik ve İran meselesinin ele alınması planlandı. Sonrasında değişik ekipler arasındaki genişletilmiş toplantıda, koronayla mücadele alanında işbirliği, ticari ilişkiler ve inovasyon alanının tanıtımı, Holokost mağdurlarına yardım gibi ikili meseleler konuşuldu. 

Yair Lapid’den duygusal teşekkür

Dışişleri Bakanı Yair Lapid ise Merkel’e şu sözlerle teşekkür etti: “Şansölye Merkel, İsrail'e olan bağlılığınız için teşekkür ederim.
Şansölye, ben toplama kampındaki gaz odasında ölen bir kişinin torunuyum.  Budapeşte gettosundan, Holokost'tan kurtulan birinin oğluyum. Babam, yaşadığı bodrum Beethoven ve Goethe'nin ulusunun neden onu öldürmek istediğini anlayamayan 13 yaşında bir çocuktu. Hatıralarını yanımda taşıyorum, çocuklarım da bu anı yanlarında taşıyacak. 

Kendini savunabilen demokratik bir devlet, insan haklarına bağlıdır. Şu an, İsrail topraklarında, hükümet toplantısında, geçmişi ne kadar korkunç olursa olsun, bir inşa ve yaratma teşvikine dönüşen bir ülke olarak, değerli şahsınızı ve temsil ettikleriniz değerler için sizi ağırlamaktan gurur duyan bir ülkeyiz.
Uzun görev süreniz boyunca Holokost'un anılarından kaçmaya çalıştığınız tek bir an olmadı. Bunun yerine koca bir milleti, tarihe neredeyse acımasız bir samimiyetle baktırdınız. Her eylemi tarihin ışığında inceleyin.
Antisemitizme karşı mücadelenizde, ülkenizdeki Yahudileri savunmanızda hiçbir zaman tereddüt olmadı. İsrail Devleti'nin güvenliğini Almanya'nın ulusal güvenliğinin bir parçası olarak tanımladınız.
İlk günden itibaren ülkelerimiz arasındaki derin dostlukları geçmişten kaçmak üzerine değil, ondan ne öğrenmeliyiz, yıkıntılardan nasıl umut yetiştirebiliriz sorusuna dayandırdınız.
İnsanlık tarihinin en kötü olayından sonra burada birlikte oturabilirsek -müttefik, arkadaş, gerçek ortaklar olarak- o zaman insan ırkı için umut var demektir.  İyinin kötüyü yenme ihtimali var demektir.
Sayın Şansölye, burada İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın Alman Dışişleri Bakanlığı'na yönelik aktiviteleri hakkında rapor vermem gerektiğini biliyorum, bunun yerine, sadece kendi adıma değil, aynı zamanda babam ve büyükbabam adına da şunu söylemek benim için önemliydi: Bu dostluğa bağlılığınız için size teşekkür ederim, Yahudi halkı size teşekkür ediyor.”

Kaynak: Ynet haber sitesi ve Yair Lapid’in FB hesabından yaptığı açıklamalar

Merkel: ‘İsrail'in güvenliği Almanya için her zaman öncelik olacaktır’

16 yıllık görev süresinin sonuna gelen Angela Merkel, başbakan olarak İsrail’e yaptığı son ziyaretinde İsrail’in güvenliğinin her Alman hükümeti için öncelikli sırada olacağını belirtti.

Angela Merkel, İsrail Başbakan Naftali Bennett ile görüşmesinde kendisinden sonra gelen başbakanların İsrail’in güvenliğine aynı şekilde bağlı kalacağına olan güvenini dile getirdi. İsrail’in güvenliği konusunun her zaman merkezi bir öneme sahip olacağını vurgulayan Merkel, her Alman hükümetinin de aynı yolda ilerleyeceğini sözlerine ekledi.

Merkel, İsrail savaş sonrası Almanya’ya güvendiği gibi Almanya’nın da her fırsatta bu güvene değer olduğunu kanıtlaması gerektiğini belirtti.

Bennett de Merkel’in İsrail’e verdiği destek nedeniyle ülkeler arası benzeri görülmemiş bir bağ kurulduğunu belirtti ve Merkel’i Avrupa’nın ‘ahlaki pusulası’ olarak nitelendirdi.

Özel görüşmelerinden önce yaptığı açıklamada Bennett, Merkel’i ‘İsrail’in dostu’ olarak tanımladı ve iki ülke arasındaki bağların hiç olmadığı kadar güçlü olduğunu ısrarla vurguladı. Bennett, bu bağların ‘iş, bilim, eğitim, sağlık ve özellikle güvenlik alanlarında’ daha da güçlenmesini dört gözle beklediklerini dile getirdi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün