İsrail Devlet Başkanı Herzog, Babi Yar´da yeni bir anıtın açılışına katıldı

İsrail Devlet Başkanı Başkan Herzog, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ve Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier sanatçı Marina Abramovic tarafından yaratılan ´Kristal Ağlama Duvarı´ adlı yeni bir anıtın açılışına katıldı.

Dünya
7 Ekim 2021 Perşembe

Isaac Herzog, çarşamba günü yapılan açılış töreninde konuşma yaptı.

Herzog yaptığı konuşmada, ‘‘İsrail Devlet Başkanı olarak, kardeşlerimizin ruhları için Yizkor (Yahudilerin ölü anma duası) okumak istiyorum.  Babi Yar katliamı sonrasında ölenlere Yizkor duasını okuyacak kimse yoktu’’ dedi.

Herzog Babi Yar’da üç korkunç suça tanık olunduğunu dile getirdi, ‘‘İlki katliamdı, ikinci ve üçüncü ise katliamı örtbas etmek, inkâr etmek ve kanıtları silmekti. Babi Yar'da öldürülenlerin çoğundan geriye ne bir iz kaldı ne bir isim ne de bir hatıra. Onları hatırlamanın zamanı geldi. Bu yüzden buradayız’’ dedi.

Herzog konuşması sırasında günümüz antisemitizminin tehlikeleri konusunda uyardı. Herzog, ‘‘Holokost inkârı günümüzde bile canlı ve devam ediyor. Antisemitizm hâlâ var. Biz dünya liderleri, bu katliamı şiddetle kınamalı ve devamının yaşanmaması için tüm gücümüzle savaşmalıyız" dedi.

Yahudi asıllı Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy katliamı, "Dünya tarihinin kara, çirkin sayfası’’ olarak nitelendirdi. Zelenskiy, ‘‘Babi Yar, Yahudi ve Ukrayna halklarının ortak trajedisi" dedi.

Törende konuşan Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, ‘‘Antisemitizmle mücadele devam etmeli. Antisemitizmin özellikle de Almanya'da yeniden güçlenmesi beni hem üzüyor hem de kızdırıyor” dedi.

Babi Yar Holokost Anıt Merkezi, (BYHMC) Naziler ve onların Ukraynalı işbirlikçileri tarafından öldürülen ve evlerinin yakınındaki toplu mezarlara gömülen, yalnızca Ukrayna'dan 1,5 milyon olmak üzere, Doğu Avrupa'daki 2,5 milyon Yahudi'nin hikayelerini anmak için kuruldu.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün