´İstikrarlı müttefik´ Merkel´in politikayı bırakması Alman Yahudilerini üzdü

16 yıldır oturduğu koltuğu bırakan Angela Merkel´in gidişi, Almanya ve Avrupa Yahudileri kuruluşları açısından, ´Yahudi toplumu için güvenilir bir ortağın´ kaybını simgeliyor.

Dünya
29 Eylül 2021 Çarşamba

Bir Alman mahkemesi 2012 yılında erkeklere uygulanan tıbbi olmayan sünnetin suç olduğuna karar verince, 'kanunun dışına çıkmayan başbakan' lakaplı Angela Merkel karakterine hiç de uygun olmayan bir şey yapmıştı. 

Merkel, Müslüman bir çocuğu sünnet eden bir kişi hakkında verilen hükmün, Almanya'yı 'alay konusu' haline getirme riski taşıdığını söylemişti. Bu ifadesi ile ülkesinin, başbakanların yönetici koltuklarından adli sistemi eleştirmeme konusundaki yazılı olmayan kuralını ihlal etmişti. 

Merkel konuyla ilgili, "Dünyada Yahudilerin dini gerekliliklerini yerine getiremedikleri tek ülkenin Almanya olmasını istemiyorum," ifadesinde bulunmuştu. 

Avrupa Hahamları Konferansı'nın Zürih doğumlu başkanı Rav Pinchas Goldschmidt, Merkel'in bu davranışının Yahudi toplumuna bağlılığının sembolü ve 'realpolitiğin ötesinde' olduğunu söylemişti. Kuruluşu 2013 yılında Merkel'i, Goldschmidt'in sünnet kelimesi yerine İbranicesini kullandığı ifadesiyle, "Almanya ve ötesinde 'mila'nın kutsallığını kabul ettirmek için çok gerekli olan müdahaleyi yaptığından dolayı" bir ödülle onurlandırmıştı. 

Goldschmidt JTA (Jewish Telegraphic Agency) haber ajansına yaptığı açıklamada, "İstikrarlı bir müttefikti, sadece konuşmalarıyla değil fakat kararlı hareketleriyle de" dedi. 

Kasım ayında 67 yaşındaki Merkel, 16 yıl yönetimde kaldıktan sonra, Avrupa'nın son yıllarda gördüğü en sonuç odaklı liderlerinden birinin görev süresini sona erdirerek görevinden ayrılacak. Merkel'in kimilerine göre, Almanya'nın binlerce OrtaDoğulu mülteciyi kabul etmesi ve Avrupa Birliğinin geri kalanına karşı uyguladığı mali kemer sıkma politikasıyla lekelenen mirası, kendi ülkesinde karışık. Fakat Almanya Yahudiler Merkez Konseyi Başkanı Josef Schuster'ın JTA haber ajansına yaptığı açıklamaya göre

Münih Yahudi cemaatinin başındaki Holokost kurtulanı Charlotte Knobloch ifadesinde, "Başbakan Angela Merkel'in politika sahnesinden ayrılışını gördüğüm için çok üzgünüm" dedi. 

Merkel'in, partisinin tökezlemelerinin ardından, sağcı popülist AfD (Almanya için Alternatif) Partisi ve daha ilerici Yeşiller Partisi kazanımlar elde ettiklerinden dolayı, sonuç odaklı politikalarının hem sahada hem de siyasi olarak, Alman Yahudileri üzerinde belirgin etkileri oldu. Buna rağmen, kendisi geniş anlamda Yahudi amaçları için savaşçı olarak kabul edilerek görevinden ayrılıyor. 

Goldschmidt, "Karma bir miras; iyinin kötüye karşı çoğunlukla ağır bastığı" ifadesini kullandı. 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün