İsrail´i Arap dünyasına bağlayan uçuşlar artıyor

Mısır´ın ulusal havayolu EgyptAir, gelecek aydan itibaren Kahire-Tel Aviv arasında direkt seferlere başlamaya hazırlanıyor.

Dünya
15 Eylül 2021 Çarşamba

Sukot Bayramından sonra Tel Aviv Ben Gurion Havaalanı ile Kahire arasında başlaması planlanan ticari uçuşların haftada dört kez olacağı iddia ediliyor.

Şu anda iki ülke arasındaki uçuşlar, EgyptAir’in bir alt kuruluşu olan Air Sina tarafından yapılıyor. 1979’da imzalanan barış anlaşmanın şartları kapsamında, bir yıl sonra gerçekleşmeye başlayan bu uçuşlar, üzerinde Mısır bayrağı olmayan uçaklarla yapılıyor. EgyptAir’in seferlerine başlamasıyla, uçaklarda tüm işaret, logo ve bayrakların tam olması bekleniyor.

Ayrıca bu hafta başında İsrail, Sina’ya yönelik ziyaret kısıtlamalarını da kaldırdı. Genelde Sukot Bayramı için tercih edilen bir destinasyon olan Sina’ya yönelik, COVID önlemleri kapsamında, seyahat edebilecek İsraillilerin sayısında kısıtlama vardı.

Geçtiğimiz ay da İsrail, Sina’ya seyahat güvenliğine yönelik tavsiye niteliğindeki uyarı seviyesini yıllar sonra ilk kez düşürdü. Söz konusu karar, Mısır İstihbarat Şefi’nin, İsrail’i ziyaret etmesinin ardından alındı. Geçtiğimiz birkaç yıl süresinde Sina, bölgede konuşlanmış terör grupları nedeniyle, en yüksek güvenlik tehdidine sahipti. İsrail Milli Güvenlik Konseyi, halen İsraillilere bölgeyi ziyaret etmemelerini tavsiye etse de, tehdit seviyesi 1. seviyeden, 3. seviyeye geriledi.

Aynı dönemde bir direkt uçuş haberi de Bahreyn’den geldi. Bahreyn’in ulusal havayolu şirketi Gulf Air 4 Ekim’den itibaren İsrail’den Bahreyn’e haftada iki kez uçuş gerçekleştirecek.

Bahreyn'in ABD Eski Büyükelçisi Houda Nonoo Houda Nonoo, Tel Aviv-Manama uçuşlarının pazartesi ve perşembe günleri yapılacağını belirtti. Uçuşların daha önce 3 Haziran’da başlaması planlanıyordu.

Gulf Air Yönetim Kurulu Başkanı Zayed Bin Rashid Al Zayani yaptığı açıklamada, “Bahreyn-İsrail ilişkilerinin tarihi başlangıcının bir parçası olarak Bahreyn-Tel Aviv rotamızın başladığını duyurmaktan ve Bahreyn Krallığı'nın ulusal havayolu olarak Ortadoğu’da barış ve refahı korumak adına krallığımızı desteklemekten mutluluk duyuyoruz” dedi.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün