´Sefarad - Çok Kültürlü Bir Mirasın İzleri´ Sergisi Amsterdam´da açıldı

Türkiye´nin kültürel mirasını dünyaya tanıtan Yunus Emre Enstitüsünün Amsterdam´daki merkezi, 33 Türk Sefarad sanatçının altmış kadar eserinden oluşan ´Sepharad - Traces of a Multicultural Heritage´ sergisine ev sahipliği yapıyor. 2020 yılında açılması planlanan ancak salgın nedeniyle 2021´e ertelenen serginin küratörlüğünü değerli sanatçı Terry Katalan üstlendi.

TUNA SAYLAĞ Sanat 1 yorum
9 Eylül 2021 Perşembe

2014 yılında Barselona’da ve 2018’de Londra Yunus Emre Enstitüsünde (YEE) gerçekleşen ‘Sefarad Sanatçılar’ sergilerinin küratörlüğünü yapan Terry Katalan Amsterdam’da açılan son serginin, medeniyetlerin kesişme noktası olan İstanbul ile 15. yüzyılda, İber Yarımadasından kovulan Sefarad Yahudilerinin bir kısmının yerleştiği Amsterdam arasında tarihi ve sanatsal bir bağ oluşturduğunu belirtiyor. 2021 yılının UNESCO tarafından, büyük halk şairinin vefatının 700. yıl dönümü münasebetiyle, ‘Yunus Emre Yılı’ olarak ilan edilmesi YEE’nin ev sahipliğindeki bu sergiyi daha anlamlı kılıyor.

Terry Katalan

500.Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi, Amsterdam Cervantes Enstitüsü, Lahey TC Büyükelçiliği, Amsterdam TC Başkonsolosluğu, AB Başkanlığı Kültür Kurumları, ABC Danışmanlık ve Amsterdam Yahudi Müzesi’nin gerçekleşmesi için katkıda bulundukları Sepharad – Traces of a Mutlicultural Heritage Sergisi, dünyada barış, sevgi ve hoşgörüyü ilke edinen Yunus Emre felsefesinden yola çıkarak, farklı kültürel kimliklerin yüzyıllardır ortak bir alanda, zengin bir mirasın varisleri olarak nasıl uyum içinde yaşadıklarını göstermeyi amaçlıyor.

Farklı sanat dallarından çok sayıda eser

Sefarad - Çok Kültürlü Bir Mirasın İzleri’ çok yönlü bir sergi… İstanbul'un zengin kültürel tarihi ile Sefarad mirasının karışımı, sanatçılara çalışmalarında ilham kaynağı olmuş. Eser seçiminde özgür bırakılan sanatçılar tarihten, popüler kültürden, alternatif formlardan ve geleneksel sanatlardan esinlenerek gerçekleştirdikleri işleriyle sergiye renk katıyorlar. Ayrıca tarihi dijital görüntüler, değerli replikalar, Habib Gerez tabloları ve Osmanlı Yahudi kıyafetleri çizimleriyle 500.Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi de sergiye önemli katkıda bulunuyor. Bunların arasında Abdülaziz’in yazdığı, 1866 tarihli Kan İftirası Fermanı, Budin Yahudilerine verilen 1526 tarihli Vergi Muafiyeti Fermanı ve 1916 yılından Ay Yıldızlı Ketuba özellikle göze çarpmakta.

Sefarad - Çok Kültürlü Bir Mirasın İzleri’ sergisinin bir hedefi de, Sefarad Yahudilerinin kültürel ve sosyal durumlarını resim, fotoğraf, seramik, kolaj, kumaşla tasvir, ebru, rölyef ve diğer sanatsal tarzlarla farklı perspektiflerden göstermek.

Birçok seçkin sanatçı sergide…

Serginin onur sanatçıları arasında, resim sanatının duayenlerinden yazar, şair, ressam Habib Gerez, Türkiye Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödülü sahibi fotoğraf sanatçısı İzzet Keribar ve çağdaş resim sanatının öncülerinden Bubi yer alıyor.

Bubi

1992-2006

Bahriyeli

Mixed Media- material

40x46x07cm

Bu isimlerin yanı sıra sergide resim sanatında Esti Saul, Eti Koen, Seyfi İşman, Moris Sabaner, Lina Basmacı, Sara Özsarfati, Milen Franko, Perlet Boveland, Şeyla Gülman Niyego, Suzi Mitrani ve Verda Habib; seramik sanatında Sara Aji, Mara Gülerşen, Dalya Anter Baruh, Sera İllel; rölyef sanatında Rosy Maçoro, Nelly Yaffe, Elda Fresko, Hilda Uziyel; fotoğraf sanatında Niso Maçoro, Jak Baruh, Salvator Barki, Henri Kandiyoti, Tuna Angel, Tania Sisa, Sibel Razon, Lidya Kohen; mine sanatında Rozita Kasuto ile ebru sanatında Jinet Halyo Toledo ve bir enstalasyon çalışması olan Earth Carpet projesiyle Terry Katalan yer alıyor.

Sara Özsarfati

Cultural Ties between Turkey & Netherlands
Mixed media on oil painting
120x110cm

Mara Gülerşen

Artist Ceramist
Eye
Bronze - Ceramic - Wood
Diameter: 80 cm

Sergi, Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü’nde 15 Kasım’a kadar gezilebilir.

Sergi aşağıdaki linklerden online ziyaret edilebilir:

 https://bit.ly/2YmLSsp 

 https://www.facebook.com/yunusemreinstituutamsterdam 

 https://www.instagram.com/yeeamsterdam 

 https://twitter.com/yeeamsterdam ) 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün