İsrail´in Arap ülkeleriyle ticaretinde büyük artış

Turizm ve hizmet sektörü hariç, İsrail´in Arap ülkeleriyle ticareti 2021´in ilk yedi ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre üç kat arttı.

Dünya
9 Eylül 2021 Perşembe

İsrail devletinin Arap devletleriyle ilişkilerinin normalleşmesinin ardından Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki ülkeler ile arasındaki ticaret bu yıl önemli ölçüde arttı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Yonatan Gönen, Merkezi İstatistik Bürosu rakamlarına göre, 2021'in ilk yedi ayında ticaretin 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 234 arttığını bildirdi. Aynı istatistiklere göre, Birleşik Arap Emirlikleri ile ticaret 2020 yılı Ocak - Temmuz arasında 50,8 milyon dolardan 2021'in aynı döneminde 613,9 milyon dolara yükseldi.

Mısır (1979) ve Ürdün'ün (1994) ardından geçen yıl İsrail ile diplomatik ilişkiler kuran üçüncü Arap ülkesi olarak bilinen BAE, İbrahim Anlaşmaları kapsamında İsrail ile ilişkileri normalleştiren dört bölgesel devletten ilkiydi.

İsrail’in Ürdün ile ticaret de 136,2 milyon dolardan 224,2 milyon dolara, Mısır ile ticareti 92 milyon dolardan 122,4 milyon dolara, Fas ile ticareti de 14,9 milyon dolardan 20,8 milyon dolara yükseldi. Verilere göre, 2020'nin ilk yedi ayında Bahreyn ile ticaret rakamı neredeyse sıfırken bu yılın aynı döneminde 300.000 dolar oldu.

Bu rakamların turizm ve hizmet ticaretini içermediği bildirildi.

BAE, Bahreyn, Sudan ve Fas ile yapılan İbrahim Anlaşmaları olarak da bilinen 2020 yılı anlaşmaları ile, Filistinlilerle kapsamlı bir barış anlaşması yapılana kadar İsrail'le normalleşme olmaması gerektiği fikrinden uzaklaşılmıştı. Filistinli liderler ise bu anlaşmaları ‘arkadan bıçaklama’ ve ‘ihanet’ olarak nitelendirerek kınamıştı.

İsrail, hem BAE hem de Bahreyn ile turizmden havacılığa ve finansal hizmetlere kadar çok sayıda anlaşma imzaladı. Anlaşmaları müzakere eden ekibin bir üyesi olan Avi Berkowitz, açıklanan ticaret verilerine istinaden paylaştığı tweet’te ‘henüz başlangıç’ ifadesini kullandı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün