Yeni Zelanda´da IŞİD terörü

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern cuma sabahı yaptığı açıklamada, aşırılık yanlısı bir kişinin Auckland´ın New Lynn banliyösündeki LynnMall Alışveriş Merkezi´ne terör saldırısı düzenlediğini bildirdi.

Dünya
3 Eylül 2021 Cuma

Görgü tanıkları, alışveriş merkezinin dışında gazetecilere verdiği demeçte, yerde bıçak yaralarıyla yatan çok sayıda insan gördüklerini belirtti. Bazıları ise süpermarketten çıkarken silah sesleri duyduklarını açıkladı.

Yeni Zelanda yetkilileri saldırganın bir Sri Lanka vatandaşı olduğunu ve IŞİD terör örgütünü desteklediği bildirildi. Ancak saldırganın grup halinde değil tek başına hareket eden bir terörist olduğu düşünülüyor. Terörist, saldırının başlamasından 60 saniye sonra polis tarafından vurularak öldürüldü.

Yeni Zelanda Başbakanı Ardern alışveriş merkezinde birden fazla kişiyi bıçaklayan fail hakkında, "Nefret doluydu, yanlıştı. Bir inanç değil, bir kişi tarafından gerçekleştirildi. Bu eylemlerin sorumluluğunu yalnızca o taşır" ifadelerini kullandı.

Failin kimliği basına açıklanmadı. Ancak Ardern, düzenlediği basın toplantısında, saldırganın 2011 yılında ülkeye geldiğini ve 2016 yılında ulusal güvenlikle çalışan bir kişi olduğunu doğruladı.

Yeni Zelanda haber kanalı NewsHub'ın bildirdiğine göre, Ardren, saldırganın olay öncesinde de terörist izleme listesinde olduğunu ancak, yakalanmasını gerektirecek bir durum olmadığını açıkladı. Yeni Zelanda Radyosu'nun haberine göre toplam altı kişi yaralandı.  Üçünün hayati tehlikesi devam ederken, birinin durumu ağır, ikisinin ise orta durumda olduğu açıklandı.

Ardern, ülkedeki güvenlik seviyesinin orta seviyede kalacağını açıkladı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün