Eichmann´ın Nazi karşıtı jeolog tarafından yargıya teslim edildiği ortaya çıktı

Holokost´ta ´Nihai Çözüm´ün mimarlarının başında gelen Adolf Eichmann´ın yakalanıp yargılanmasından yıllar sonra, Mossad´a onu bulmak için ihtiyaç duydukları kanıtı verdiğine inanılan adamın adı ortaya çıktı: Gerhard Klammer.

Dünya
1 Eylül 2021 Çarşamba

Nazi baş katili Adolf Eichmann'ın Mossad ajanları tarafından yakalanıp yargılanmak üzere İsrail'e getirilmesinden altmış yıl sonra, bir Alman medya kuruluşu, Eichmann'ı teslim ettiğine inanılan kişinin kimliğini ilk kez ortaya çıkardı.

Rapora göre Klammer, Arjantin'in Tucuman kentindeki Capri inşaat firmasında çalışıyordu. Aynı şirkette ‘Ricardo Klement’ adıyla çalışan Eichmann ile tanıştı. Eichmann'ın 1950'lerde gerçek kimliğini Klammer'a açıkladığı ve Klammer'in savaş suçları nedeniyle Eichmann'a karşı harekete geçeceklerini umarak hem Almanya hem de Arjantin'deki yetkilileri uyarmak için çok sayıda isimsiz girişimde bulunduğu bildirildi.

Klammer’ın iş arkadaşları, Eichmann'ın gerçek kimliğinin Arjantin'deki Alman toplumunda "açık bir sır" olduğunu ve Nazi destekçilerinin onu korumaya çalıştığını söyledi. Ancak Nazi rejimine karşı olan Klammer, Eichmann'ın yargılanması için uğraştı istedi.

1960'larda inşaat şirketi mali zorluklarla karşılaşınca Eichmann, Buenos Aires'te iş bulmak için Tucuman'dan ayrıldı. O zaman, Klammer Almanya'ya döndü ve yakın bir arkadaşına -Alman ordusunda görev yapmış bir rahip- Eichmann'ın nerede olduğunu ve benimsediği gizli hikayesini anlattı.

İkili, Eichmann'ın sahte kimliğinin ayrıntılarını ve bir resmini Eichmann davasından sorumlu Savcı Fritz Bauer'e teslim etti. Bauer, kızı Eichmann'ın oğluyla kısa bir süre çıkan bir Alman Yahudi’sinden Eichmann'ın nerede olduğunu öğrenmişti ancak birçok ayrıntı eksikti.

Klammer'in kanıtı Bauer'e Eichmann'ın hayatta ve Arjantin'de olduğuna dair gereken kanıtı verdi. Savcı, ajanları onu aramaya başlayan Mossad'a ulaştı ve sonunda katil Arjantin başkenti yakınlarındaki küçük bir kasabada bulundu.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün