ABD´nin Afganistan´daki varlığı 20 yıl sonra sona erdi

Afganistan´da bulunan son ABD güçlerinin ülkeden ayrıldığı ve Kabil Havalimanı´nın Taliban´ın kontrolünde olduğu açıklandı.

Dünya
31 Ağustos 2021 Salı

ABD, 20 yıl önce girdiği Afganistan'dan pazartesi gecesi son birliklerini tahliye ederek çekildi. Taliban kaynakları ABD'lileri taşıyan son 5 uçağın Kabil'den ayrıldığını ve tahliyenin bittiğini duyurdu. Bölgede bulunan gazeteciler, havalimanı çevresinde bulunan Taliban üyelerinin havaya ateş açarak ABD'lilerin ülkeden ayrılmasını kutladığını belirtti.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral Kenneth McKenzie de, ABD güçlerinin Afganistan'dan çekilme sürecinin tamamlandığını açıkladı. Orgeneral McKenzie, ABD'nin Afganistan'daki 20 yıllık işgalinin tamamlandığını duyurmak üzere, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby ile kameraların karşısına geçti.

McKenzie, "Amerikan vatandaşlarını ve savunmasız Afganları tahliye etmeye yönelik askeri misyonun sonunda, Afganistan'dan çekilmemizin tamamlandığını duyurmak için buradayım. Son C-17 uçağı 30 Ağustos'ta ABD Doğu Yakası saatiyle 15.29'da Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'ndan havalandı ve ülkede kalan son insanlı uçaklar şu anda Afganistan'ın üzerindeki hava sahasından çekiliyor" ifadesini kullandı.

ABD'nin bugüne kadar 6 bini Amerikan vatandaşı olmak üzere yaklaşık 123 bin kişiyi Afganistan'dan çıkardığını kaydeden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, tahliye operasyonunun oldukça zor olduğunu vurguladı.

Blinken, Afganistan konusunda diplomasiyi elden bırakmayacaklarının altını çizerek, "Askeri misyonumuz bitti, yeni bir diplomatik misyon başladı. Öncelikle bu diplomatik misyonu yürütmek için yeni bir ekip kurduk. Kabil'deki diplomatik varlığımızı bugünden itibaren askıya aldık ve faaliyetlerimizi Katar'ın başkenti Doha'ya taşıdık" dedi.

Tahliyelerin başladığı 14 Ağustos'tan bu yana Afganistan'daki vatandaşlara ulaşmak için 55 bin telefon görüşmesi yapıp 33 bin e-posta attıklarını vurgulayan Blinken, "Afganistan'da şu anda ülke dışına çıkmak isteyen 200'den az belki de 100 civarında ABD vatandaşının kaldığına inanıyoruz. Bu kişilerden kaçının bizim listelerimize kayıt yaptıracağını belirlemeye çalışıyoruz" bilgisini paylaştı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün