“Okuldan koşa koşa gelip dedemin aldığı gitara sarılırdım”

Üst düzey yöneticilik yaptığı profesyonel iş yaşamı ile müzikal kariyerini bir arada sürdüren Berk Termin, pop rock müziği yapan Keyfekeder Grubunun solisti. Bursa´da doğan ve küçük yaşlardan beri şarkı söylemeye tutkun olan Termin, University of Hertfordshire ve Boğaziçi Üniversitesi´nden mezun. Aynı zamanda şarkı sözleri de yazan genç sanatçı, geçtiğimiz yıl grubuyla ´Senden Bahsederim´ adlı albüme imza attı.

Dora NİYEGO Söyleşi
18 Ağustos 2021 Çarşamba

Müziğe merakın ne zaman başladı?

İlkokul çağlarında koro ile birlikte şarkı söylemek hoşuma giderdi. Daha İngilizce bilmediğim küçük yaşlarda Bon Jovi kasetlerini alıp dinlerdim. Ancak hiçbir zaman şarkı söyleyecek veya enstrüman çalacak cesareti kendimde bulamadım. 13 yaşımda bir tatil sabahı Bursa'da dedeme gitar çalmak istediğimi söyledim, o da hiç itiraz etmeden cadde üzerindeki müzik dükkânından ilk gitarımı aldı. Her şey biraz o gitarla başladı. Okuldan eve koşa koşa gelip gitara sarılıyordum. Okuldaki arkadaşlarım arasında gitar çalanlar vardı, onlara baka baka ve gitar metotlarından kendi kendime çalmayı öğrendim.

Lise yıllarında müzikle ilgili neler yaptın?

Açıkçası lise yıllarım daha çok kendimi keşfetmekle geçti. Üstelik lisede aynı dönemde okuduğum arkadaşlarım, müzikte gayet yetenekli insanlardı, zaten arkadaşlarımdan bazıları ileriki yıllarda Sefarad Grubunu kurdu. Onları seyretmek ve onlardan öğrenmek daha keyifliydi. Lisenin bittiği yıl kendi grubumu kurmaya karar verdim; okuldan ve cemaatten tanıdığım arkadaşlarımla bir müzik grubu kurduk. Konser vereceğimiz bir gün solistimiz hastalandı, yerine kim söyleyecek diye başka bir şarkıcı ararken ortaya “Ben söylerim” diye atıldım. O gün arkadaşlarım konseri batıracağım konusunda baya endişelendi. Haklılardı, hiç şarkı söyleme tecrübem yoktu. Ancak her şey beklenmedik şekilde gayet keyifli geçti. O gün bugündür şarkı söylüyorum. 

Müzikle ilgili ilk ciddi girişimin nasıl gerçekleşti?

Lise sonrasında kurduğum Serüven Grubu kendi şarkılarını çalsın istedim, şarkı yazmak ile ilgili içimde sürekli bir istek vardı ancak eyleme dökememiştim. Günlerce uğraşacağımı düşündüm, sonuçta söz yazmak da bir mesele. Hayatım boyunca da anlam içeren kafiyeli sözler yazmamıştım. Ancak yaklaşık yarım saat içinde ‘Sevgi Sözcükleri’ adındaki ilk şarkımı yazdım ve gruptakilerle kaydettik. Fikir vermesi acısından arkadaşlarımıza dinlettik ve şarkıyı internete koyduk. Beklemediğimiz şekilde pozitif tepki aldık, birçok üniversite ve lise festivallerinde konser vermeye başladık. Her şeyin kopma noktası bence ‘Sevgi Sözcükleri’ şarkısıydı.

Eğitimin için yurtdışına gittin; müziğine etkisi oldu mu?

Hem pozitif hem negatif etkisi oldu, grubum başarılı olabilirdi ancak müzikte gelecek görmediğim için biraz daha eğitim ve kariyer konularına odaklanmak istedim. Grubu dağıtmak zorunda kaldık. İngiltere’de bulunduğum dönemde yaklaşık yüz şarkı yazdım, biraz da müzikal anlamda kendimi buldum. Orada tanıştığım insanlar farklı perspektiften bakmamı sağladı, aynı zamanda üniversitenin müzik bölümünde eş zamanlı olarak eğitim aldım.

İstanbul’a döndüğünde müziğe tekrar nasıl başladın?

Çalışma hayatına başlamıştım ancak içimde hep bir eksiklik vardı, aslında müzik hep tek işim olsun istedim ancak kendimi kariyerimi ilerletirken buldum. Sonuçta iki işi birlikte götüren çok insan var, ben de yapabilirim diye düşündüm. Tekrardan kendime bir grup kurdum, kimisi eskiden çaldığım insanlardı, kimisi de işyerinden yeni tanıştığım. Keyfekeder Grubu adı gibi tamamen tesadüfler üzerine kuruldu. ‘Yine Yanlış Derken’ adlı ilk albümümüzü 2011 yılında çıkardık, Albümün şarkıları Fox Tv’deki ‘Deniz Yıldızı’ dizisine soundtrack oldu.

O yıl grubumun gitaristi biraz da tanıtım olması açısından beni ‘O Ses Türkiye’ yarışmasına yazdırdı. Sanırım o yıl, albümü olup da yarışmaya katılan tek şarkıcı bendim, Hadise'nin ekibinde yarıştım, gayet güzel tepkiler topladım. Grubun tanıtımı için de büyük etkisi oldu.

Keyfekeder ne tür müzik yapıyor?

Adı gibi biraz kafasına esen müziği yapıyor. Herhangi bir türe bağlı kalmayı sevmiyoruz. İlk albümümüz gayet hard rock, ardından Zeki Müren ile bilinen ‘Hiçbir Şeyde Gözüm Yok’ şarkısını kasvetten kurtarıp tamamen eğlenceli bir moda soktuk, Zeki Müren'in siyah beyaz filmlerine atfen bir klip de çektik. Son albümümüzde funk ta var, dans şarkısı da.

En son albümü ne zaman çıkardınız?

2020 yılının sonunda ‘Senden Bahsederim’ adlı albümü Sony Müzik’ten çıkarttık, yine aynı şarkıya hayvansever mesaj vermeyi umduğumuz bir klip çektik.

Grubun dışında bireysel olarak müzikle ilgili neler yapıyorsun?

Şarkı yazarlığına devam ediyorum, ticari mecralarda kullanılan şarkılar da yazmaktayım. En son 2021 yılında, ‘Play On’ adlı ilk İngilizce single'ımı yayınladık, klipini de çektik, bu yaz bitmeden yayınlamayı umuyorum.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün