Holokost´ta yağmalandığına inanılan objelere müzayedede el kondu

New York Federal yetkilileri, Brooklyn´deki bir müzayede evindeki Holokost zamanında yağmalanarak ele geçirildiği düşünülen 17 parça eşyaya el koydu.

Dünya
4 Ağustos 2021 Çarşamba

El konan parşömenler ve el yazmaları arasında Romanya, Macaristan, Ukrayna ve Slovakya Yahudi cemaatlerinin cemaat hesap defterleri, anı kitapları ve kayıtları bulunuyor. Ayrıca, Romanya'nın Cluj Yahudi cemaatinin defin kayıtları da ele geçirilen değerli eşyalar arasında.

ABD Adalet Bakanlığı, Kestenbaum Müzayede Evinin, şubat ayında izinsiz ve belgesiz sattığı iddia edilen 21 parça hakkında soruşturma başlattı. Avukat Jacquelyn Kasulis, “Holokost zamanında ele geçirilen parşömen ve el yazmaları Holokost öncesi Yahudi cemaatlerinde yaşayan ve büyüyen ailelerin soyları hakkında önemli tarihsel bilgi barındırır. El konulan bu eşyaların, Doğu Avrupa'nın Holokost öncesi tarihinin restorasyonuna katkıda bulunacağını umuyoruz” dedi.

Parçaların en az biri, polisin müzayede evini aramasından sonra satılmıştı bile. Adalet Bakanlığı temsilcisi The Washington Post gazetesine hiç kimse hakkında suçlama yapılmadığını söyledi. Bakanlık ayrıca parşömenleri kimin ele geçirdiğini ya da kimin sattığını da belirtmedi.

Müzayede evinin sahibi Daniel Kestenbaum, eserleri kendisine satan kişinin, Sovyet bloğu ülkelerinde trajik bir şekilde terkedilen söz konusu eserleri 'kurtarmış' olduğunu belirtti. Kestenbaum, federal yetkililerin 'bu tarihi problem'i çözme çabalarını desteklediğini belirtti.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün