Parlayan kanat bekler

2020 Avrupa Şampiyonası´nda Belçika, Hollanda ve Almanya gibi güçlü ülkeler üçlü savunmayı tercih etti. Her ne kadar yarı finale kalan dört ülke arasında ana planı üçlü savunma olan bir ülke bulunmasa da üçlü savunma oynayarak etkileyici galibiyetler alan ülkeler oldu ve bu dizilişte kanat bekler adeta parladı.

Derya CERASİ Spor
7 Temmuz 2021 Çarşamba

Conte’nin Kazandığı Şampiyonluklar

Antonio Conte 2016-2017 sezonunda Chelsea’yi Premier Lig’de şampiyonluğa taşırken 3-4-3 dizilişini tercih etmişti. Sağ bekte görev yapan Cesar Azpilicueta’yı üçlü savunmaya monte eden, O’nun pas yeteneğini özellikle half-space’te çok iyi kullanan İtalyan teknik adam sağ ve sol kanatta oynayan oyuncularına da hücumda özgürlük veriyordu. Geçtiğimiz sezon bu kez İnter’de benzer bir diziliş ile takımını organize eden Conte, Juventus’un hegemonyasını yıkıyor ve Lacivert-Siyahlılar rahat bir şampiyonluğa imza atıyordu. Thomas Tuchel, Gian Piero Gasperini gibi teknik direktörler de 3-4-3 dizilişini benimseyen ve takımlarını bu şekilde sahaya süren teknik direktörler.

Roberto Martinez

Euro 2020 ve 3-4-3

Bu yaz oynanan Euro 2020’de de birçok ülkenin üçlü savunma tercih ettiğini görüyoruz. Roberto Martinez’in Belçika’sı, Frank de Boer’un Hollanda’sı, Joachim Löw’ün Almanya’sı ve Vladimir Petkovic’in İsviçre’si tüm maçlarına 3-4-3 ile çıktı.

Roberto Martinez sağ kanatta Timothy Castagne ile turnuvaya başlasa da oyuncunun yaşadığı sakatlıkla Thomas Meunier’i o bölgede kullanmaya başladı. Sol kanatta ise daha hücumcu bir oyuncu olan Thorgan Hazard’ı gördük. Frank de Boer ise sol kanatta Patrick van Aanholt, sağ tarafta ise Denzel Dumfries ile maçlara çıktı. Portakalların attığı sekiz golün ikisinde Denzel Dumfries’in imzası var. Joachim Löw de Almanya’nın başında çıktığı son turnuvada 3-4-3 dizilişini tercih etti. Sağ kenarda Joshua Kimmich ve sol kanatta Robin Gosens’e şans veren Löw’ün ekibi, turnuvaya İngiltere karşısında aldığı mağlubiyetle veda etse de, özellikle Portekiz maçında etkileyici bir performans gösterdi. Panzerler Portekiz’i 4-2 mağlup ederken, Gosens bir gol bir asist ile öne çıkarken, tüm hücum aksiyonlarında rol oynayan oyuncuydu. Bu rakiplerine göre daha mütevazi bir kadroya sahip olan İsviçre, üçlü savunma oynayan ve bu sistemle çeyrek finali görmeyi başaran bir diğer ülke oldu. Grup aşamasında İtalya karşısında 3-0’lık bir yenilgi alsa da gruptan çıkmayı başaran Vladimir Petkovic’in ekibi, Son 16 Turu’nda Fransa’yı eleyerek müthiş bir galibiyete imza attı.

Frank de Boer

Kanat Beklerin Avantajı

Peki 3-4-3 dizilişi ne sağlıyor da kanat bekler bu turnuvada daha da öne çıktı? Öncelikle sol ve sağ kanatta bütün koridoru kullanan bu oyuncular, arkalarında 4’lü savunmaya göre bir fazla stoper olduğu için daha özgür ve rahat olabiliyor ve hücumda daha aktif rol oynayabiliyorlar. Örneğin Belçika’ya baktığımızda sol tarafta hücumcu bir oyuncu olan Thorgan Hazard’ın hatta zaman zaman Nacer Chadli’nin bile kullanılması hücum anlamında nasıl özgür olduklarını kanıtlıyor.

Bir diğer nokta ise hücum sahasında bu oyuncuların demarke vaziyette kalabilmeleri ve geniş alan bulabilmeleri. Kanat bekler öndeki üçlüye destek verdikleri zaman rakibin dörtlü savunmasına karşı sayısal üstünlük sağlamış oluyorlar. Bahsettiğimiz öndeki üçlü pozisyon bilgisini de ekleyerek; içeriye konumladığı zaman rakibin dörtlü savunması da mecburen içe gömülüyor ve diğer tarafta kalan kanat bekin de önü iyice açılmış oluyor. Topu diğer kanada çevirebilecek yetenekte oyuncular olduğu zaman da gol pozisyonu oluşması kaçınılmaz oluyor.

İngiltere turnuva boyunca genelde dörtlü savunma ile sahaya çıkarken, Gareth Southgate bir tercih yaptı ve üçlü savunma oynayan Almanya karşısında üçlü savunma tercih etti. Birebir eşleşmeleri yakalayabilmek, rakibe o alanı vermemek ve Portekiz’in bir önceki maçta düştüğü duruma düşmemek için yapılan bu hamle olumlu sonuç verdi ve İngiltere rakibini 2-0 mağlup ederek çeyrek finale çıkmayı başardı.

Üçlü Savunmanın Geleceği

Bu turnuvadan sonra, üçlü savunmanın önümüzdeki dönemde daha fazla tercih edileceğini düşünüyorum. Kanat beklerin bu performansı teknik adamlara farklı yönlendirmeler yaptıracaktır. Özellikle stoper havuzu geniş ve kaliteli olan ülkelerin bu dizilişi rahatlıkla oynayabileceği görülüyor. Turnuvada çıktığı maçlarda puan alamayan Türkiye’nin de belki cebinde böyle bir alternatif olsaydı farklı sonuçlar alınabilirdi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün