Vergi saati

Ekonomi
16 Haziran 2021 Çarşamba

Emrah Cebecioğlu

Değerli Şalom gazetesi okurları… Güncel vergi gelişmeleri ile konuları artık elimden geldiğince sizlerle paylaşmaya çalışacağım. İlk konumuz ise halk arasında vergi affı ve matrah artırımı olarak bilinen; 3.06.2021 tarihinde kabul edilen ve 9.06.2021 tarihli 31506 sayılı resmi gazetede yayınlanan 7326 sayılı ‘Bazı alacakların yeniden yapılandırılması ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun’un getirdikleri üzerine olacak.

Yapılan düzenlemeler genel olarak son 20 yılda yasalaşan 11. vergi affımızda da önceki ‘vergi afları’ ile aynı konuları kapsıyor. Vergi aflarının ekonomik ve etik değerlendirmesi başka bir yazının konusu. 7326 sayılı yasa kapsamında;

-Kesinleşmiş alacaklar ile kesinleşmemiş veya dava aşamasında bulunan alacaklar

-İnceleme ve tarhiyat safhasında bulunan işlemler

-Matrah ve vergi artırımı

-İşletme kayıtlarının düzeltilmesi

-Aktife kayıtlı gayrimenkul ile amortismana tabi iktisadi kıymetlerin yeniden değerlenmesine ilişkin hükümler düzenlemeye tabi tutulmuştur.

Kesinleşmiş alacaklar içerisine sadece vergi değil, trafik cezaları, sosyal güvenlik kurumu borçları, ticaret odalarına olan borçlar da girmektedir. 7326 sayılı Kanun’un borç yapılandırma, matrah artırımı ve işletme kayıtlarının düzenlenmesine ilişkin hükümlerinden faydalanmak isteyenlerin 31.08.2021 tarihine kadar ilgili idareye başvuruda bulunması gerekmektedir. Aktife kayıtlı gayrimenkul ile amortismana tabi iktisadi kıymetlerin yeniden değerlenmesine ilişkin hükümler için ise 31.12.2021 tarihine kadar başvuru imkânı tanındı. Bununla birlikte kanun metninde Cumhurbaşkanı’na başvuru süresini bir aya kadar uzatma hakkı verilmiştir. Yapılandırılan borçların gecikme faizleri silinecek ve kanunda belirtilen taksit süreleri için belirlenen katsayılar ile çarpılarak borcun ödenme imkânı sağlanacaktır. Tercih edilen süreden daha kısa sürede ödeme yapılması halinde ödenecek tutar ilgili katsayıya göre düzeltilecektir. Yapılandırma ve matrah artırımı ödemeleri kanunun son başvuru tarihini takip eden ilk ayda başlayacak ve bu tarihleri takip eden ikişer aylık periyotlarda azami 18 eşit taksitte ödenecektir. Aynı yıl içerisinde iki taksitin ödenmemesi şartların ihlali olarak kabul edilecektir. Peşin ödeme hakkından faydalanmak isteyen borçlular 30.09.2021 tarihine kadar bütün borçları faizsiz bir şekilde ödeyebilecek.

7326 sayılı kanunun bütün maddeleri ayrı bir makale konusu olduğundan ilk olarak özet bir şekilde kanunun getirdiklerini anlatmaya çalıştık. İlerleyen dönemlerde diğer hükümlere ilişkin sorulara da birlikte cevap arayacağız.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün