Birleşmiş Milletler İsrail hakkında soruşturma komisyonu kuracak

BM İnsan Hakları Konseyi (BMİHK), İsrail´in insan haklarını ihlal ettiğini iddia ederek, soruşturmak üzere bağımsız uluslararası soruşturma komisyonu kurulmasını içeren kararı kabul etti.

Dünya
28 Mayıs 2021 Cuma

BM’in kararı, Filistinlileri İsrail ile çatışmalarında güçlü bir şekilde destekleyen İslam İşbirliği Teşkilatı’nın yaptığı başvuru üzerine düzenlendi.

Konseyde Almanya, Avusturya ve İngiltere temsilcilerinin karar tasarısı aleyhinde konuşma yapması ve tasarıya hayır oyu istemesi dikkati çekti. Venezuela temsilcisi ise İsrail'in "soykırıma varan insanlık suçlarını" şiddetle kınadıklarını vurguladı. Venezuela'nın yanı sıra Rusya da karar tasarısı için lehte oy kullanılmasını istedi. Pakistan ve Filistin'in ortaklaşa sunduğu tasarı hakkında yapılan konuşmaların ardından 47 üyeli konseyde oylamaya geçildi.

İsrail aleyhindeki karar tasarısı, 14 çekimser, 9 aleyhte, 24 lehte oyla kabul edildi.

İsrail, böyle bir soruşturmada işbirliği yapmayacağını söyleyerek iddiayı reddetti. İsrail Dışişleri Bakanlığı, soruşturmanın son çatışmalar sırasında Gazze'den İsrail’e atılan 4.300 roketi tamamen görmezden geldiğini belirtti. Dışişleri Bakanlığı kararı, "Uluslararası toplum ve BM üzerinde ahlaki bir leke" olarak nitelendirdi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, kararı "utanç verici’’ olarak değerlendirirken, "bunun konseyin İsrail karşıtı takıntısının bir başka örneği" olduğunu ileri sürdü.

ABD de iddiayı eleştirdi. İddianın bölgede istikrara yönelik atılan adımları tehlikeye attığı belirtildi. Hamas ise BMİHK'nın kararı memnuniyetle karşıladığını duyururken çatışmalardaki payının meşru müdafaa ile sınırlı olduğunu ileri sürdü.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün