Mısır´dan İsrail, Filistin Yönetimi ve Hamas´a davet

Mısır´ın İsrail-Gazze ateşkesini görüşmek için İsrail´i, Filistin Yönetimi´ni ve Hamas´ı Kahire´ye davet ettiği bildirildi.

Dünya
27 Mayıs 2021 Perşembe

İsrail’in Kamu Yayın Grubu Kan Mısır’daki görüşmelerin, bölgede uzun vadeli ateşkes anlaşmasına varılması, Gazze'nin yeniden inşaası ve yaklaşık 7 yıldır Hamas'ın elinde olduğu belirtilen 2 İsrail askerinin naaşının iadesi gibi konulara odaklanacağı belirtildi.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in 2014'te Gazze'ye düzenlediği saldırılar sırasında 2'si asker 4 İsraillinin esir alındığını açıklamıştı. Kassam Tugayları, bu kişilerin durumu hakkında ise herhangi bir bilgi vermemişti.

İsrail, Oron Şaul ve Hadar Goldin isimli askerlerinin savaşta öldüklerini ancak cesetlerinin alıkonulduğunu, biri Etiyopya asıllı diğeri Arap olmak üzere 2 vatandaşının da Gazze'de olduğunu ileri sürmüştü. İsrail Savunma Bakanlığı, daha sonra Gazze savaşında öldüğü duyurulan Goldin ve Şaul isimli askerlerin durumunu ‘kayıp ve esir’ olarak değiştirmişti.

Hamas ile İsrail arasında 18 Ekim 2011'de yapılan takas anlaşmasıyla 2006'da esir alınan İsrail askeri Gilad Şalit'e karşılık 1027 Filistinli tutuklu serbest bırakılmıştı.

İsrail'in görüşmelere katılması halinde heyete İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Meir Ben-Shabbat'ın başkanlık edeceğini bildirildi.

İsrail, Hamas ve Filistin yönetimi konuya ilişkin henüz resmî açıklama yapmadı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün