Biden´dan ateşkes sonrası Gazze´ye ve İsrail´e yardım sözü

ABD Başkanı Joe Biden, 11 günlük İsrail-Hamas çatışmasının sona erdiğini ve ateşkes sağlandığını duyurduktan kısa bir süre sonra Beyaz Saray´da yaptığı açıklamada, Gazze´nin yeniden inşa edilmesine yardım edeceğine ve İsrail´in Demir Kubbe Savunma Sisteminin yenileneceğine söz verdi.

Dünya
21 Mayıs 2021 Cuma

Biden, ‘‘ABD, hızlı insani yardım sağlamak ve Gazze halkına uluslararası destek sağlamak için BM ve diğer uluslararası paydaşlarla birlikte çalışmaya kararlı. Bunu Filistin yönetimi ile tam bir ortaklık içinde, Hamas'ın askeri cephaneliğini yeniden stoklamasına izin vermeyecek şekilde yapacağız. Filistinliler ve İsrailliler eşit derecede güvenli ve emniyetli yaşamayı hak ediyorlar’’ dedi.

Biden, son iki hafta içinde, perşembe günü de dahil olmak üzere, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile altı görüşme yaptığını açıkladı.

Biden ve Netanyahu hem Arap hem de Yahudi olan birçok İsraillinin hayatını kurtaran Demir Kubbe sisteminden hakkında konuştu. İsrail sistemin yüzde 90 başarı oranına sahip olduğunu belirtti.

Biden, ABD'nin İsrail'in, İsrail'deki masum sivillerin hayatını alan Hamas ve diğer örgütlerin gelişigüzel roket saldırılarına karşı kendisini koruma hakkını tamamen desteklediğinin altını çizdi.

Biden, Netanyahu dışında Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ve Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah es-Sisi ile görüştüğünü açıkladı.

Ateşkes ilan edildikten sonra ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Aşkenazi ile görüştü ve ona önümüzdeki hafta İsrail'i ziyaret etme niyetinde olduğu belirtti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün