Biden Netanyahu ile telefonda görüştü

ABD Başkanı Biden, İsrail Başbakanı Netanyahu ile telefon görüşmesinde, bölgede ateşkes sağlanmasını desteklediğini belirtti.

Dünya
18 Mayıs 2021 Salı

Bu görüşme, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların başlamasından itibaren iki liderin yaptığı üçüncü telefon görüşmesiydi.  

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada Biden'ın görüşmede, "Ayrım gözetmeksizin yapılan roket saldırıları karşısında İsrail'in kendini savunma hakkına kati desteğini dile getirdiği" belirtildi.

Biden Netanyahu'yu, "masum sivillerin korunmasını sağlamak için her türlü çabayı göstermeye" davet etti. Biden ayrıca İsrail hükümetinin "toplumlar arası şiddeti ele alma ve Kudüs'e sakinlik getirme çabalarını" memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Netanyahu'nun ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail Başbakanı görüşmede, İsrail'in kendini savunma hakkına verdiği desteğin devam etmesinden dolayı Biden'a teşekkür etti.

Görüşmede Netanyahu, Biden'a "İsrail vatandaşlarının güvenliğini yeniden sağlamak için operasyonun hedefine ulaşması konusunda kararlı olduğunu" aktardı.

İki lider, kendilerinin ve ekiplerinin yakın temas halinde kalacağı konusunda anlaştılar.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken’dan İsrail-Hamas çatışmasında ateşkese varılması için çalıştıklarına işaret eden yeni bir açıklama geldi.

Blinken, İzlandalı mevkidaşı Gudlaugur Thor Thordarson ile ortak basın toplantısında şu mesajları verdi:

‘‘ABD'nin hedefi, İsrail ile Filistinliler arasındaki şiddeti mümkün olduğu kadar çabuk sona erdirmektir. İsrail, BAE, Ürdün, Tunus, Fas, Bahreyn ve AB'deki ortaklarımızla yaptığım görüşmelerde şiddete son verilmesi gerektiğini vurguladım. BM Güvenlik Konseyi'nin İsrail’i kınamaya yönelik karar tasarısını 17 Mayıs’ta bloke etmesine ilişkin olarak ABD, hiçbir zaman diplomasiyi engellemedi, tam tersine, bu alanda aktif olarak çalışıyor. Gazze'de uluslararası medya kuruluşlarının ofislerinin bulunduğu binaya yönelik saldırı ile ilgili İsrail'den daha fazla bilgi istedik.’’

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün