Ceferin açıkladı: Avrupa Süper Ligi cezasız kalmayacak

UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, Avrupa Süper Ligi´ni kuran 12 takım için ceza verileceğinin sinyalini verdi.

Spor
28 Nisan 2021 Çarşamba

Avrupa futbolunda büyük bir yankı uyandıran ancak ardından taraftar, futbolcular ve UEFA ile FIFA’nın gösterdiği tepki sonrasında kulüplerin vazgeçtiği Avrupa Süper Ligi kararının bedeli ağır olacak.

Organizasyona katılma kararı alan 12 kulübe ceza verileceğini açıklayan UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, “Yaptıklarının cezasını çekmek zorundalar ve UEFA olarak hiçbir şey olmamış gibi davranamayız. Yaptıkları sorun değil ve önümüzdeki birkaç gün içinde ne yapmamız gerektiğini göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Daily Mail’e konuşan UEFA’nın patronu Ceferin, İngiliz kulüplerinin Avrupa Süper Ligi kararından ilk vazgeçenler olduğu için daha hafif ceza alacaklarını belirtti.

Kulüpleri üç gruba ayıran Ceferin, “Altı İngiliz kulübü bir hata yaptıklarını kabul etti ve ‘Hatalıydım’ diyecek kadar büyük olduklarını gösteriler. Önce çıkan İngiliz altılısı, ardından diğer üçü (Atletico Madrid, AC Milan, Inter) ve sonra dünyanın düz olduğunu hissedenler ile Süper Lig’i düşünenler hala var. (Real Madrd, Barcelona, Juventus) Ancak herkes bu karar nedeniyle sorumlu olacak” diye konuştu.

Başta bu organizasyon katılıp UEFA’nın organizasyonlarında yer almayacaklarını açıklayan kulüplerin taraftarları olmak üzere futbol kamuoyu 12 kulübe tepki göstermişti. Söz konusu kulüplerin teknik direktör ve futbolcuları da Avrupa Süper Ligi’nin futbolu ‘öldüreceği’ konusunda açıklamalarda bulunmuştu!

Bu arada dünya futbol gündemini meşgul eden Avrupa Süper Ligi krizinde sıcak gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Alman Der Spiegel, sansasyonel organizasyona katılan kurucu kulüplerin imzaladığı sözleşmeye ulaştı. Habere göre; Avrupa Süper Ligi'nden 48 saat içinde ayrılan kurucu kulüpleri çılgın maddi yaptırımlar bekliyor.

Yayınlanan belgelere göre; Avrupa Süper Ligi'nde 23 yıl süreyle oynama taahhüdü veren vermelerine rağmen turnuvadan 48 saat içinde ayrılan kulüpler, organizasyon yönetimine 150 milyon Euro tazminat ödemek zorunda.

167 sayfalık sözleşmenin 33. maddesine göre ABD bankası JPMorgan Chase'den 3,5 milyar Euroluk bir başlangıç ​​kredisi almak için 23 yıllık bir taahhüt verilmesi gerektiği ifade edilen haberde, bu nedenle girişimden ayrılmak isteyen takımların "önemli ve telafisi mümkün olmayan ekonomik, itibar ve örgütsel hasara" neden olacağına işaret edildi.

Sözleşmeye göre bir kulübün Avrupa Süper Ligi'nden en erken üç sezon sonra ayrılmasına izin verilebileceği bunun için de son Süper Lig sezonundan elde ettiği gelirin yarısını geri ödemek zorunda kalması, buna ek olarak da en az 150 milyon Euro tazminat ödemesi gibi şartları yerine getirmesi gerektiği vurgulandı.

İspanyol basınından El Mundo Deportivo'nun Vozpopuli'ye dayandırdığı habere göre, Avrupa Süper Ligi'nden ayrılan 10 kulüp için yüklü miktarda tazminat cezası uygulanacağı iddia edildi. Vozpopuli'den alınan bilgiye göre bu miktar, 300 milyon Euro ve bu miktarı ayrılan her bir kulüp ödemek zorunda.

Avrupa Süper Ligi Başkanı Florentino Perez turnuva konusunda ısrarını sürdürürken ABD'li JP Morgan şirketinin turnuva için 3,2 milyar Euro'luk bir ücreti gözden çıkardığı duyurulmuştu. Buna göre kulüplerin kasasına ilk planda 300'er milyon Euro girmesi planlanıyordu. Anlaşmadan çekilen kulüplerin, kendilerine ödeneceği taahhüt edilen miktar kadar tazminat ödemek zorunda oldukları iddia edildi.

Haberde, anlaşma yapılırken özellikle İngiliz kulüplerinin geri dönüşün yaşanmaması için sözleşmede yüklü tazminat cezasının olmasını savunduğu belirtildi. Tazminatı ödemeyen kulüplerin ise resmi açıklamaya rağmen Avrupa Süper Ligi projesinden çekilemeyeceği öne sürüldü.

Öte yandan Real Madrid ve Avrupa Süper Ligi Başkanı Florentino Perez, geçtiğimiz günlerde verdiği bir röportajda söz konusu tazminat detayını ilk kez gündeme getirmiş ve kulüplerin projeden öylece ayrılamayacaklarını ifade etmişti.

Florentino Perez, "Süper Lig'in öldüğünü düşünüyorsanız, çok yanılıyorsunuz. Ben ne UEFA'dan ne de FIFA'dan korkarım. Öyle 'çıkıyorum' diyerek Süper Lig'den kimse çıkamaz. Kimse Süper Lig'den ayrılık için gereken tazminatı ödemedi çünkü henüz kimse ayrılmadı. Ayrılırlarsa cezasını çekerler" demişti.

UEFA ise kulüplere tarihin en büyük tazminat davasını açmaya hazırlanıyor. Avrupa Süper Ligi'nde kalmakta ısrarcı olacak kulüpler aleyhine uluslararası mahkemelerde 50 milyar Euroluk dava açılacak.

Ayrıca JPMorgan'ın desteğine bir "karşı finansman" hamlesi de geldi. UEFA'nın Süper Lig’i durdurmak için Centricus Asset Management ile 6 milyar Euro büyüklüğünde bir finansman paketi için görüşmeler yürüttüğü belirtiliyor.

Avrupa Süper Ligi projesinin finansmanını sağlayacak olan ABD'li yatırım bankası JP Morgan, konuyla ilgili bir basın açıklaması yaptı. JP Morgan'ın açıklamasında, "Bu anlaşmanın daha geniş futbol topluluğu tarafından nasıl görüleceğini ve onları gelecekte nasıl etkileyeceğini yanlış değerlendirdik. Bundan ders çıkaracağız" ifadeleri yer aldı.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün