Facebook Filistinli casus hesapları kapattı

Dünya
28 Nisan 2021 Çarşamba

Facebook, Filistin Yönetiminin iç istihbarat kurumu olan Önleyici Güvenlik Servisi tarafından, muhalefet, insan hakları savunucuları ve gazetecileri takip etmek için kullanıldığını düşündüğü hesapları kapattığını açıkladı.

Facebook Siber Casusluk Soruşturmaları Bölümü Başkanı Mike Dvilyanski konuyla ilgili açıklamada, “Filistin kaynaklı iki ayrı siber korsan grubuna karşı aldığımız önlemleri paylaşıyoruz. Bu gruplardan biri Önleyici Güvenlik Servisi (PSS) ile bağlantılı, diğeri ise Arid Viper adı altında tanınan ve güvenliği tehdit eden grup. Biz Facebook olarak bu grupların platformumuzu istismar etmelerine, virüs yaymalarına ve kullanıcılarımızın hesaplarını ele geçirmelerine engel olacak şekilde önlemlerimizi alarak kendilerinin platformumuzdaki hareketlerini sonlandırdık. Bu gruplar, çeşitli araçlar kullanılarak güvenilmez bağlantılara tıklanması ve bu şekilde hesaplara virüs gönderilmesi yoluyla çalışıyorlardı. Soruşturmamız bu gruplardan birinin Filistin Yönetiminin içişleri istihbarat kurumu olan Önleyici Güvenlik Servisi, yani PSS ile bağlantısını ortaya çıkardı. Bu grup, hükümetin başındaki El Fetih’e muhalif olanları, gazetecileri, insan hakları savunucularını ve Suriye ile Irak ordularına destek veren askeri grupları ısrarla hedef almakta. Bunun için bize göre pek de karmaşık olmayan virüs yazılımlarını, sohbet odaları içeren uygulamalarda saklamışlar, internette kolayca bulunabilecek çeşitli siber korsanlık araçlarını kullanmışlar” dedi.

PSS ile ilişkilendirilen ve Batı Şeria bölgesi kaynaklı hesapların hedeflerinde öncelikle ve ağırlıkla Filistin halkı, ardından da Türkiye, Irak, Lübnan ve Libya’dan kullanıcılar olduğu bildirildi.

Amerikalı sosyal medya devi ayrıca, Hamas ile ilintili, Gazze Şeridinde bulunan ve casusluk faaliyetlerinde bulunan başka bir grubu da tespit edip hesabını kapattıklarını da açıkladı.

Açıklamasında Facebook doğrudan Hamas adını kullanmazken, bahsi geçen art niyetli hesabın Filistin kökenli, o bölgedeki şahısları, özellikle devlet yetkililerini, El Fetih adlı siyasal partinin üyelerini, öğrenci birliklerini ve güvenlik güçlerini hedef alan bir gruba ait olduğunu belirtti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün