İsrail´den cilt kanseri teşhisi için yeni çözüm

İsrail´de geliştirilen yeni bir teknoloji sayesinde saniyeler içinde kesin ve bıçak kullanılmadan cilt kanseri teşhisi yapılabiliyor.

Dünya
20 Nisan 2021 Salı

Yeni İsrail teknolojisinin doktorların cilt kanserlerini vücutta hiçbir kesik açmadan 10 saniyede teşhis etmesine izin vereceğini belirtiliyor.

Kanserli lezyonları değerlendirmek, genellikle dermatologların onları tespit etmesine ve hastayı biyopsi için cerrahlara göndermesine dayanan ağrılı ve uzun bir süreçtir. Ancak Tel Aviv Üniversitesi bilim insanları, ciltteki lezyonları analiz etmek için süper hızlı otomatik bir yöntem geliştirdiklerini açıkladılar. Kızılötesi ışık altına yerleştirildiğinde lezyonların kanserli olup olmadıklarına ve eğer öyleyse, ne tür bir kanser olduğuna bağlı olarak farklı renkler yaydıkları gerçeğinden yararlandılar.

Farklı kanserlerin farklı renkleri yansıtması ve bunun teşhis için kullanılabileceği gerçeği yeni bir keşif değil. Ancak İsrailli bilim insanları, lezyonları vücut üzerindeyken ışık kullanarak değerlendirmenin bir yoluna öncülük ederek yeni bir çığır açtı.

Tel Aviv'in bilim fakültesinden Prof. Abraham Katzir, optik teknolojinin, "Cilt kanserinin teşhisi ve tedavisi alanında dramatik bir değişikliğe neden olma potansiyelinde" dedi.

Katzir, henüz 90 hasta üzerinde yaptığı teşhislerde, beş melanom hastasını ve diğer cilt kanserli on hastayı doğru bir şekilde tanımladı. Diğer 75 hastadaki lezyonları da kansersiz olarak doğru bir şekilde kategorize etti. Araştırma, hakemli dergi Medical Physics'te bildirildi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün