Rivlin hükümeti kurma görevini Netanyahu´ya verdi

İsrail Devlet Başkanı Reuven Rivlin, hükümeti kurma görevini Likud Partisi lideri Binyamin Netanyahu´ya verdi.

Dünya
6 Nisan 2021 Salı

Reuven Rivlin meclis üyeleriyle görüştükten sonra tavsiyelerin çoğunluğuna göre hükümeti kurma görevini Netanyahu’ya verdiğini açıkladı.

Açıklama şu şekilde:

‘‘Meclis üyelerinin çoğunluğu tarafından İsrail Devleti Başkanı seçildim. O zamandan beri, yedi yıllık süre içinde, dördü iki yıldan kısa bir süre içinde olmak üzere beş seçim yapıldı. Beş kez, hükümeti kurması için kime güveneceğime karar verme gibi zor bir görevle karşı karşıya kalacağımı beklemiyordum. Ayrıca Başkanlık Konutu’nun siyasi sisteme bu kadar doğrudan dahil olmamasını istiyorum. Ama bu benim rolüm ve bu rolün bir parçası olarak bu görevi üstleniyorum. Hükümet, İsrail Devleti Başkanı olarak beni, hükümet kurma rolünü yapmayı kabul eden bir Meclis üyesini seçmek zorunda bırakıyor.

Meclisteki tüm partilerin temsilcileriyle görüştükten sonra şu resim ortaya çıktı: 52 meclis üyesi, Binyamin Netanyahu'ya hükümet kurma görevi vermemizi istedi. 45 meclis üyesi, hükümeti kurma konusunda Yair Lapid'e güvenmemi istedi. 7 meclis üyesi, bir hükümet kurma konusunda Naftali Bennett'i istedi. 16 meclis üyesi ise bana herhangi bir tavsiyede bulunmadı.

Bu durum göz önüne alındığında, belirli bir adayı destekleyen 61 meclis üyesinin çoğunlukta olmadığı ve adayların bir hükümet kurma şansını gösteren ek hususlar olmaksızın, tavsiyelerin sayısına dayalı bir karar verdim. Meclis üyesi Binyamin Netanyahu'nun hükümet kurma şansı biraz daha yüksek. Buna göre, hükümeti kurma görevini ona emanet etmeye karar verdim.

Bence bu ahlaki ve etik açıdan kolay bir karar değil. İsrail Devleti hafife alınmamalıdır. Ülkem için korkuyorum ama ben İsrail Devleti başkanı olarak benden gerekeni, hukuka ve mahkemenin kararına göre yapıyorum ve İsrail halkının iradesini gerçekleştiriyorum’’ ifadelerini kullandı.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün