ABD ve İran, nükleer anlaşmaya yeniden katılma amaçlı müzakereler yapacak

ABD´nin 2018 yılında çekildiği nükleer anlaşmanın tarafları, anlaşmayı yeniden ele almak için 6 Nisan´da Viyana´da yapılacak görüşmelere katılacak.

Toplum
5 Nisan 2021 Pazartesi

2015'te İran'la imzalanan nükleer anlaşmanın (JCPOA) geleceği için Tahran ve Washington'dan yetkililerin 6 Nisan'da Viyana'ya gideceği bildirildi. İki ülke temsilcilerinin aynı şehirde olacağı, ancak bir araya gelmeyecekleri bunun yerine, bir koordinatörün tüm JCPOA katılımcıları ve ABD ile ayrı bağlantılar kuracağı belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, anlaşmanın Avrupa, Rusya ve Çinli taraflarıyla anlaşmanın geleceğini ele almak için bir araya geleceklerini açıkladı. Avusturya'da gerçekleştirilmesi planlanan görüşmeleri "ileri doğru atılmış sağlıklı bir adım" olarak nitelendiren Price, müzakerelerin zorlu geçmesini beklediklerini de ifade etti.

ABD eski Başkanı Donald Trump, 2015'te imzalanan İran nükleer anlaşmasından 8 Mayıs 2018'de ayrıldı. Trump'tan sonra başkanlığa seçilen Joe Biden'ın, göreve geldikten sonra verdiği olumlu mesajlar ABD’nin yeniden nükleer anlaşmaya dönmesi konusundaki umutları artırdı.

İsrail ise anlaşmaya şiddetle karşı çıkmaya devam ediyor ve Biden’ın anlaşmaya yeniden katılmak istemesi, kendisiyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasındaki ilk gerilim noktası oldu.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün