“Hür insanlar hüviyetini kazanmak”

Hahambaşı Rav İsak Haleva, içinde bulunduğumuz Pesah Bayramı münasebetiyle, Türk Yahudi Toplumunun bayramını kutlayan bir mesaj yayınladı.

Toplum
31 Mart 2021 Çarşamba

“Değerli dindaşlarım.

‘Baruh Şeehiyanu Vekiyemanu Veigianu Lazeman Aze.’                                                                                            

Bu yıl ‘Pesah’ bayramımızı Şabat ibadetlerimizin bitimiyle birlikte kutlamaya başladık. Zamanlama bakımından bir kutsal dönemin bitimiyle bir başka kutsal dönemin başlangıcı anlamına gelen bu duruma insan yaşamı boyunca iki veya en çok üç kez tanık olunur.                                                                                                           

27 Mart Cumartesi akşamından itibaren ve sekiz gün boyunca kutlayacağımız; bir yönüyle ‘Zeman Herutenu/Özgürlüğümüzün Bayram’ diğer yönüyle de tabiatın kendini yenilemesini ifade eden ‘Hag Haaviv/Bahar Bayramı’ olan ‘Pesah’ olgusu; inancımızın olduğu kadar dinsel ve toplumsal kültürümüzün de ekseni niteliğindedir.                                                                                                 

Atalarımızın uzun süren bir esaret ve kölelik döneminden sonra Pesah’la kavuştuğu özgürlük ortamı ‘Berit Sinay/Sina Antlaşması’ ile belli bir disipline ulaşacak ve giderek gerçek bir hürriyet haline dönüşecektir.                       

Kuşkusuz burada önemli olan bu sürecin devamlılığını sağlamanın yanında, her birimizin ruhumuzdaki esaret ve kölelikten kurtulma becerisini göstermesi ve gerçek manada ‘Bene Horin/Hür İnsanlar’ hüviyetini kazanmasıdır.             

Diğer taraftan son bir yıldan daha uzun bir zamandır bizleri adeta esir alan bu salgın nedeniyle dost akraba ve yakınlarımızla ilişkilerimizi en aza indirgemiş olsak da, maalesef aramızdan ayrılan birçok kardeşimizin ‘Seder Sofrası’ndaki yerlerinin boş kalması yüreklerimizi sızlatmaktadır. Böyle bir günde onlar için ‘Yehi Zihronam Livraha’ dileğinde bulunmak isterim.                                               

Yeri gelmişken umut ve temenni ederim ki; bu bayram süresince ve tabii ki daha sonra da sağlık kurallarına tam olarak riayet edecek ve sağlığımızı tehlikeye atmamaya özen göstereceğiz.

Değerli kardeşlerim,                                                                                      

Geçtiğimiz aylar boyunca ve özellikle sinagoglarımızın zorunlu olarak ibadete kapalı olduğu dönemlerde Haham Hakahal Ravlarımız elektronik imkânları maharetle kullanıp sizlerle iletişimlerini sürdürmeye çalışarak desteklerini devam ettirmişlerdir. Kendilerine ayrıca teşekkür ederim.                                                                                                         

Diğer taraftan pandemi nedeniyle yaklaşık bir yıldır okullarından olduğu gibi sinagoglarımızdan ve kurumlarımızdan uzak kalan çocuklarımızın bu dönemde her zamankinden daha fazla ilgiye layık olduklarını unutmamak, gerek dinsel gerekse toplumsal kültürümüzle ilişkilerinin devamını sağlamak durumunda olduğumuzu düşünüyorum. Bence bunun için en iyi fırsat ‘Pesah Seder’i ve ‘Agada’nın ciddiyetle okunması ve anlatılması olsa gerektir.

Sevgili kardeşlerim,                                                                                                       

Her şeye rağmen geleceğe ilişkin olarak umutlarımızı taze tutabilmek için özellikle bu Pesah bayramlaşmalarımızda sağlık kurallarına hassasiyetle riayet etmemiz gerektiğini hatırlatmak isterim. İnanıyorum ki bu konuda en olumsuz şartları ve zamanları geride bırakmış bulunuyoruz.                                                                               

Bu duygu ve düşüncelerle gelecek yıllardaki Pesah bayramlarımızı daha iyi şartlarda kutlayacağımız inancıyla hepinizi kutsal Tora’mızın berahalarıyla bereketlendiriyor esenlik ve mutluluklar diliyorum.                                                   

Şabat Şalom ve Hag Pesah Sameah.”

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün