Holokost Kurtulanı 97 yaşındaki doktor insanlara şifa dağıtmaya devam ediyor

Holokost Kurtulanı aile hekimi Istvan Kormendi, Macaristan´da mesleğinin en yaşlısı olarak kabul edilirken, 97 yaşında hala hastaları iyileştirme tutkusunu sürdürüyor.

Dünya
29 Mart 2021 Pazartesi

Birinci Dünya Savaşı sırasında doktor olarak hizmet veren babasının askeri üniformalı bir portresi muayenehanesinin duvarında asılı olan Kormendi, babasından ilham alarak doktor olmaya karar verdi, ancak Yahudi soyundan gelmesi nedeniyle II.Dünya Savaşı sırasında üniversiteye girmesi yasaklandı. Kormendi ise korkmadan Yahudi soyunu sınıf arkadaşlarından saklayarak derslere devam etti. Kararlılığı, Mart 1944'te Macaristan'ın Nazi işgalinden sonra binlerce Yahudi’nin zorunlu çalışmaya mahkûm edilmesinden sonra bile devam etti.

Kormendi yaptığı açıklamada, ‘‘Hayatta kalmak için iki kutu konserve yemeğin yanı sıra sırt çantama iki ve üçüncü sınıf üniversite ders kitapları da koydum” dedi.

Savaşın sonuna doğru bir ölüm kampına gönderilmekten kaçınmak için Budapeşte'de saklanan Kormendi, sokakta kanaması olan yaralı bir Alman SS askerine bile yardım etmiş. Kormendi bu anıyla ilgili "Düşman olduğu aklımdan geçmedi ve Yahudi olduğumu bilseydi muhtemelen beni vururdu" dedi.

Kormendi, yakın zamanda aşılanmasına rağmen günümüzde çoğu hastayı telefon veya e-posta ile tedavi etmek zorunda kaldığı için COVID-19 salgınının işini zorlaştırdığını belirtti. Kormendi, ‘‘E-posta göndermek gerçekten hoşuma gitmiyor. Çünkü doktor hasta ilişkisinde yüz yüze görüşmek çok önemli. Yine de akşam geç saatlere kadar çalışıyorum. Ama doktorluğu bırakmak gibi bir planım yok. Bu benim tutkum, uygun olduğum sürece hastalarımı iyileştirmek istiyorum’’ dedi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün