İran ve Çin, 25 yıllık önemli bir stratejik anlaşma imzaladı

İran ve Çin, cumartesi günü ABD´nin Tahran´a uyguladığı yaptırımları ve ekonomik meseleleri ele alan 25 yıllık bir stratejik işbirliği anlaşması imzaladı. Uzmanlar anlaşma sebebiyle ABD´nin bölgedeki etkisinin zayıflayacağını öne sürdü.

Dünya
29 Mart 2021 Pazartesi

İran ve Çin arasında yapılan anlaşmanın, ‘Kapsamlı Stratejik Ortaklık’ olarak adlandırıldığı, petrol ve madencilikten İran'daki endüstriyel faaliyetleri teşvik etmeye kadar çeşitli ekonomik faaliyetlerin yanı sıra ulaştırma ve tarımsal işbirliklerini kapsadığı belirtildi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ve Çinli mevkidaşı Wang Yi, düzenlenen törene katılırken, anlaşmanın ek ayrıntıları açıklanmadı.

New York Times, anlaşmanın bir parçası olarak Çin'in İran'a petrol karşılığında yaklaşık 400 milyar dolar yatırım yapacağını bildirdi. Raporda, iki ülkenin ortak eğitim, araştırma ve istihbarat paylaşımıyla askeri işbirliğini de artıracağı belirtildi.

The Times Gazetesi, İran'ın İsrail ve Filistinliler arasında doğrudan görüşmelere ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu ve ayrıca ABD'nin bölgedeki etkisinin zayıflayabileceğini öne sürdü.

Anlaşma Çin ile İran arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 50. yıldönümünde gerçekleşti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün