İsrail´i ya zorunlu koalisyonlar ya da 5. seçim bekliyor

İsrail´i seçimler sonrası ya zor oluşturulacak koalisyonlar yönetecek ya da son 2 senede 5. kez seçimlere gidilecek.

Dünya
25 Mart 2021 Perşembe

Normal oy pusulalarının yüzde 97’si sayılan İsrail seçimlerinde Netanyahu’nun liderliğindeki Likud Partisi 30 milletvekili çıkararak birinci oldu. Netanyahu’nun rakibi Yair Lapid liderliğindeki Yeş Atid (Gelecek Var) Partisi ise 17 milletvekili ile ikinci sırada yer aldı. Diğer partiler, Şas 9, Mavi ve Beyaz 8, Birleşik Tevrat Yahudiliği, Yamina, İsrail Evimiz ve İsrail İşçi Partisi 7’şer, Yeni Umut, Müşterek Liste ve Dini Siyonist Parti 6’şar, Meretz ve Birleşik Arap Listesi (Ra’am) ise 5’er milletvekili çıkardı.

Hala sayılmayı bekleyen 430 bin çift oy pusulası mevcut. Hastaneler, huzurevleri, elçiler, askerler, mahkumlar, COVID-19 nedeniyle karantinada olanlar ve özel sandık merkezlerinden gelecek oylar çift oy pusulaları olarak geçiyor. Bunlar mecliste yaklaşık 11 sandalye değerinde ve bu kadar yakın bir yarışta seçimin sonucuna etki edecek oylar olacaklar.

Hükümeti kurmak için 120 sandalyeden 61’inin alınması gerekiyor. Aralık ayından beri seçimlere odaklanan basın ve halk, ön sonuçlara dayanarak hangi partilerin koalisyon kurabileceğine dair spekülasyon yapmaya başladı.

İsrail seçimleri sonrası Netanyahu’nun yapabileceği ve Netanyahu olmadan yapılabilecek bazı koalisyon seçeneklerini derledik.

İşte birkaç olası seçenek:

Netanyahu, sağ blok partileri ve Mansour Abbas’ın Ra’am partisi ile koalisyon yaparsa 64 sandalye elde edecek. Bu ihtimalin olma olasılığı yüksek.

Netanyahu karşıtlarının kurabileceği ilk koalisyon seçeneğinde, Gelecek Var, Mavi ve Beyaz, İşçi Partisi, İsrail Evimiz, Yeni Umut, Meretz, Müşterek Liste ve Ra’am koalisyon yaparsa 61 sandalyeye ulaşabiliyorlar. Bu ihtimalin de olasılığı yüksek.

Netanyahu karşıtlarının kurabileceği ikinci bir seçenekte ise, Müşterek Liste yerini Yamina’ya bırakırsa koalisyon 62 sandalye kazanabiliyor. Bu ihtimalin olasılığı ise düşük görülüyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün