HDP´nin kapatılması için hazırlanan iddianamenin detayları ortaya çıktı

Yargıtay, HDP´nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi´nde (AYM) dava açtı. 687 kişi için siyaset yasağı da istenen 600 sayfayı aşkın iddianamenin ayrıntıları ortaya çıktı.

Toplum
18 Mart 2021 Perşembe

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın HDP'nin kapatılmasına ilişkin 600 sayfayı aşkın iddianamede HDP'ye ve HDP yöneticilerine birçok suç isnat edilerek partinin kapatılması istendi.

Başsavcılığın iddianamesinde, 'Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bölünmez bütünlüğü, toplumun huzur ve güveni için HDP'nin temelli kapatılmasının hukuksal zorunluluk olduğu' görüşü dile getirilerek, partinin temelli kapatılması ve hazine yardımlarından tamamen yoksun bırakılması istendi.

HDP üyeleri hakkında çeşitli mahkemelerdeki iddianameler ve mahkeme kararları, '6-8 Ekim Olayları', 'çukur eylemleri' ile tüm dosya kapsamında ortaya konulan delillerden, HDP'nin daha önce Anayasa Mahkemesince kapatılan partiler gibi 'tamamen PKK/KCK'nın güdümünde bulunduğu ve PKK'nın legal görünümlü bir yan kuruluşu olduğunun ortaya konulduğu' ifade edildi.

İddianamede, "Davalı partinin kongrelerinin bir siyasi partinin kongresinden ziyade terör örgütünün propagandasının yapıldığı, ölen teröristlere saygı duruşlarında bulunulduğu, Anayasal düzenimize ve üniter devlet yapımıza yönelik açıkça düşmanlığın sergilendiği adeta 'PKK kongreleri' şeklinde cereyan etmiştir" denildi.

İddianamede 687 kişi için 5 yıl süreyle siyaset yasağı talep edildi. Selahattin Demirtaş, Sırrı Süreyya Önder, Sebahat Tuncel, Figen Yüksekdağ Şenoğlu, Pervin Buldan, Sezai Temelli, Mithat Sancar, Meral Danış Beştaş, Nursel Aydoğan, Selma Irmak, Ertuğrul Kürkçü, Ayhan Bilgen, Leyla Zana ve Ahmet Türk bu isimler arasında yer aldı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün