WEB´DEN SEÇMELER

• “İki gün sonra Roş Aşana geliyor. Yeni bir yıl başlayacak. Ben böyle zamanlarda hep bir şeylerin değişeceğine inanırım. (…) Bir tavuk haşlarız herhalde. Yanına da tavuğun suyuyla pilav yaparız. Bayılırım. Belki ´pastelikos´ da pişirilir bak. Duruma göre yani… Ha, bir de balık… Tabii ya, bu bayramda balık mutlaka yenmeli, değil mi?… Palamut çıkmıştır. O fırında pişer, biliyorsun herhalde. Domatesli soğanlı falan. Ne yapmalı? Balığın kafasını yemeli tabii. Yani yeni yıl, öyle. Bu evin beyinin hakkı aslında. Ama olmayınca biz yiyoruz artık.” MARİO LEVİ (Nihan Abir yazısı) – www.sanatkritik.com

İzak BARON Diğer
17 Mart 2021 Çarşamba

Bu Haftanın “Takılanlar”ı – Alıntılar

  • GÜNÜMÜZDE KAÇ KİŞİ, PESAH BAYRAMI’NDA ŞAMASLARIN (SİNAGOG MEMURLARI), SOKAKLARDA DOLAŞARAK, “YA EMPESO LA BÜYÜK HAMES-BÜYÜK HAMURSUZ BAŞLADI” DİYE BAĞIRARAK, EKMEK YEME YASAĞINI ANONS ETTİĞİNİ HATIRLIYOR?
  • Ø Kitabınızda -Balat ve Hasköy özelinde- , İstanbullu Yahudilerin yaşam biçimi, gelenek ve adetleri, tören ve ritüellerine yönelik bilgiler de veriyorsunuz. Bu dipnotlara yer vermenizin nedeni, okurun Yahudi toplumunu kültürel bir bütün içinde algılamasını istediğiniz için mi?

Evet, haklısınız. Bu anlatıların anlamlı olabilmesi için okurun bazı bilgilere hâkim olması gerekir. Üstelik bunu sadece “geniş toplum” için değil, iki nesil sonraki Yahudi toplumu için de yaptım. Günümüzde kaç kişi, Pesah Bayramı’nda şamasların (sinagog memurları), sokaklarda dolaşarak, “Ya empeso la büyük hames-Büyük Hamursuz başladı” diye bağırarak, ekmek yeme yasağını anons ettiğini hatırlıyor? Ya da cuma akşamları şamasların, sokakları dolaşıp Şabat’ın başlangıcını duyurmak için “Asender k’es tadre - Mumları yakınız geç oldu” dediğini biliyor? İki semtimizde de Yahudiliğin bütün gelenekleri ile uygulandığının görülmesini istedim.

  • Ø Kitabınızın ikinci bölümünü “İsrail’e göç edenler” oluşturuyor. Çok göç verdi mi Balat- Hasköy?

En yoğun göçü Balat verdi. Azınlıklara uygulanan ayrımcı politikalardan çok etkilendiler. Şartlara uyan, ‘20 kur’a askeri (las vente klasas) olmayan tek bir erkek yoktu. Paraları da yoktu ki Varlık Vergisi’ni ödeyebilsinler! 1948’de İsrail Devleti’nin kurulması ile birlikte Balat’ta neredeyse kimse kalmadı! Bu tarihten sonra Balat’ta Yahudiler nüfus olarak çok azaldı. Genellikle Karadenizliler Yahudilerden kalan boş evlere yerleştiler. İstanbul’dan ayrılmak istemeyen Balatlılar da ekonomik olanaklarını zorlayarak, Şişhane’ye, Galata’ya, Şişli’ye taşındılar. O günlerden günümüze Balat’ın “yerli”si birkaç Yahudi kaldı. Balat insanını kaybetmiş bir semt. Sinagogları, dernekleri, okulları cemaatini kaybetmiş. Her şeye rağmen direnmeye devam ediyor. Günümüzdeki “soylulaştırma” projelerine bir de bu gözle bakmak gerekir. Eğitimli insanlar sahipsiz evleri onarıyor, bakım yapıyor, yerleşiyor. Bu çok güzel. Fakat semtin ruhunu kaybettiğini de görmezden gelemeyiz. En azından hem yerel tarih içinde hem de şehir dokusundaki Yahudi varlığına dair bir bilinç oluşmalıdır. Anıtsal, yapısal izler korunmalı. Belediyelere, sivil toplum örgütlerine bu konuda büyük görevler düşüyor.

NAROD SİRANUŞ MİNASYAN

https://www.gazeteduvar.com.tr/haskoyun-ve-balatin-yahudileri-cek-kayikci-balata-haber-1516015

 

  • NETANYAHU ÖNCELİKLE PARTİ İÇİ SİYASETİNDE KENDİSİNE RAKİP OLABİLECEK HERKESİ YOK ETMENİN YOLUNU BULDU

"Binyamin Netanyahu’nun nasıl bir uyanık olduğunu, nasıl bir siyasetçi olduğunu açık kelimelerle izah etmiştim. Adam yeterinden fazla açık göz. Zorlanmasının nedeni şöyle. Netanyahu öncelikle parti içi siyasetinde kendisine rakip olabilecek herkesi yok etmenin yolunu buldu. Aslında partiler şirket değildir. Partiler para kazanma yeri değildir. Partiler ideolojinin savunulduğu, ideolojinin ön plana çıkması gereken kurumlardır. Likud Partisi de Vladimir Ze'ev Jabotinsky’nin Betar gençlik teşkilatının, Ehud’un, Menahem Begin’in devamı olan bir partidir. Yani milliyetçi Siyonist bir kurumun devamıdır. Bunun için daha fazla ideoloji içermesi gereken bir partidir. Burada işler biraz karıştı. Netanyahu, biri onun ayağını kaydırma ihtimali olsa bile hemen onu bizim tabirimizle 'kıyma makinesine koydu, öğüttü, attı'. Şaron dahil. Pek bir şey tutturamayacaklar gibi geliyor bana. Ama o bu konuda vakit kazanmanın yolunu çok iyi biliyor. Bu seçimlerin bir kısmı da bu vakit kazanmanın yan tesiridir, numarasıdır. Ama bunları beceriyor. Hep hukuki yoldan bunu nasıl yaparım diyor, kurmayları da iyi, altyapısı da fena değil. Ama parti içinde ondan nefret eden bir kısım var. Menahem Begin’in oğlu bile artık Gideon Saar’ın partisinde. Öyle bir durum söz konusu. Ama buna rağmen Saar, yani Netanyahu’nun sözüm ona rakibi görüntüsündeki milletvekili partiden ayrıldığı anda 25 milletvekili çıkartabilecek durumda görünmesine rağmen bugün yayınlanan anketlere göre adam 14 milletvekili zor toparlayacak. Bunun karşısında Sağa Doğru Partisi Naftali Bennet bugünkü anketlerde ilk defa Saar’ı geçti ve 13 milletvekili ihtimaliyle görüntüde. Sağ kanatta Netanyahu’nun Likud Partisi, iki tane dinci parti, Tevrat’ın Yahudiliği Partisi, bir de Dindar Siyonistler Paritsi ki onlar en aşırı gruptur, 47 milletvekili çıkartabilecek durumdalar ama hükümet kurmaya yetmez. Bennet bu gruba katılırsa 60 milletvekilini toparlıyorlar. Nasıl katılabilirler bu hükümete, pazarlık meselesidir. Hangi bakanlığın verilebileceği rotasyon olur mu o da bir başbakanlık. 13 milletvekiliyle başbakanlık alamaz Bennet. Parlamentoya girememe riskiyle karşı karşıya Gantz. Şu anda anketlerdeki durumu 4 milletvekili ve barajı aşamama tehlikesinde. Çünkü Netanyahu’nun kazığını yediği başbakan olmayı beklerken adam kendini neredeyse kapının dışında buldu. Kendi milletvekilleri, parti arkadaşları onu terk etti. Siyaset sahnesinde söylenen bu. Birbiriyle başa çıkamıyorlarsa etraftaki düşmanlarla nasıl başa çıkacak? Bundan ne olur?”

RAFAEL SADİ (CEYDA KARAN RÖPORTAJI)

https://tr.sputniknews.com/ceyda_karan_eksen/202103111044019140-israilde-sol-partiler-yerlerde-surunuyor-netanyahu-halki-rakiplerinin-zayif-yonleriyle-korkutuyor/

 

  • İSRAİL SÖZ KONUSU OLUNCA; İÇ SİYASETTE, KAMUOYU ÖNÜNDE ÇOK SERT KONUŞANLAR; İKİLİ GÖRÜŞMELERDE, KAPALI KAPILAR ARDINDA, SÖZLERİNİ HAYLİ YUMUŞATMAKTA, MUHATAPLARINA SICAK MESAJLAR VERMEKTE MİDİR? EVET

Mısır ile Türkiye arasındaki yumuşama, son aylarda İsrail’le ilişkilerini normalleştirme adımları atan Arap ülkelerinin izlediği dış politikayla birlikte değerlendirilmeli. Çünkü ABD’nin; İran’ı kuşatmak, etkisini azaltmak için, Arap - İsrail ilişkilerini normalleştirmesi yetmez. Bu cepheye mutlaka Türkiye’yi de katmak ister. Mısır’la ilişkilerini normalleştiren Türkiye’nin, İsrail’le de ilişkilerini düzeltmesini talep eder. Bu talebi de karşılık bulur. Zira ABD’yle ilişkileri bir an önce rayına oturtmak isteyen Türkiye; İsrail’le normalleşmeyi, diğer gerekçeleri yanında, bu açıdan da arzular. Bu adımları atarken de İsrail’in bölgedeki etkisine, ABD nezdindeki önemine, ABD’deki Yahudi lobisinin gücüne, Türkiye - İsrail arasındaki ticarete, Doğu Akdeniz’deki gelişmelere dikkat çeker. 

 

Ankara; Türkiye - İsrail ilişkilerini, Arap dünyasının ipoteğinden kurtarmalı mıdır? Evet. Arap dünyasının, Müslüman ülkelerin, İsrail’le yaşanan sorunlarda Türkiye’den beklentileri yüksek olduğu halde, aynı tavrı kendileri göstermekte midir? Hayır. İsrail söz konusu olunca; iç siyasette, kamuoyu önünde çok sert konuşanlar; ikili görüşmelerde, kapalı kapılar ardında, sözlerini hayli yumuşatmakta, muhataplarına sıcak mesajlar vermekte midir? Evet. Azerbaycan ve KKTC söz konusu olduğunda Arapların tavrı olumlu mudur? Hayır. 

Sözün özü, Amerikancılık, Arapçılık, İhvancılık, mezhepçilik, etnikçilik, NATO’culuk çare değildir. Türkiye; dış politikasını, Ankara merkezli bir yaklaşımla saptamalı ve uygulamalıdır. 

BARIŞ DOSTER

https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/baris-doster/turkiye-misir-yakinlasmasi-israil-ve-suudi-arabistan-1819438

 

  • ANCAK ARTIK ARAP DÜNYASINDA İSRAİL İLE İLİŞKİLERE SAHİP OLMAK MEŞRU VE EKONOMİK ÇIKARLAR ÖN PLANDA. BU TÜRKİYE’NİN İLİŞKİLERİNİ DÜZELTMESİ İÇİN TEŞVİK EDİCİ BİR UNSUR

Bu genel tespitleri yaptıktan sonra, Türkiye-İsrail arka kapı diplomasisinin ayrıntılarına bakalım. Bir süre önce kaleme aldığım yazıda Ankara’nın bakışını “Türkiye’nin İsrail’e Filistin başlığında hangi alanlarda tepki göstereceği belli. Üstelik bu tepki iktidarlar değişse de tarihsel olarak değişmeyecek konular. Yani iki ülke birbirlerinin hassasiyetlerini bilerek yine geçmişte olduğu gibi diplomatik ilişkilerini kurabilir, güçlendirebilir. Ancak ilişkilerin canlandırılmasında İsrail hükümetinin istekli olması gerekiyor. Bu ay İsrail’deki seçimlerde mevcut yönetimden farklı bir sonuç çıkması, iki ülke ilişkilerinde yeni bir kapı açabilir” şeklinde özetlemiştim. Peki İsrail’in bakış açısı ne? İsrailli kaynaklarım İsrail açısından şu tespitleri sıralıyorlar:

İsrail’in de dahil olduğu Doğu Akdeniz birlikteliğinin son yıllarda kapsamı ve üyeleri genişledi. Fizibilite çalışmalarının yapıldığı somut bir alan oldu. Doğu Akdeniz, Türkiye’nin işbirliği yapmak istediği bir başlık.

İran; Suriye ve Irak’taki varlığı ile nükleer kapasitesini arttırmasıyla İsrail ve Türkiye için ortak bir tehdit.

İsrail’in Arap ülkeleriyle yaptığı İbrahim anlaşmaları oyunun kurallarını değiştirdi. Geçmişte siyasi alanda İsrail’in izole görüntüsü Türkiye’nin lehineydi. Ancak artık Arap dünyasında İsrail ile ilişkilere sahip olmak meşru ve ekonomik çıkarlar ön planda. Bu Türkiye’nin ilişkilerini düzeltmesi için teşvik edici bir unsur.

Tespitler böyle, gelelim İsrail açısından beklentilere... Türkiye gibi İsrail de karşıdan güçlü adımlar bekliyor. İsrail, Türkiye’den beklediği adımları şöyle sıralıyor:

  • Ø Hamas ve faaliyetleriyle ilgili sıkıntıların giderilmesi
  • Ø İsrail hükümetine karşı kullanılan siyasi dilin yumuşatılması

Türkiye’nin de masada İsrail’den ilhak ve yeni yerleşim yerlerini durdurması gibi dikkat çeken beklentileri var. Ama şunu unutmayalım: Ülkeler arası kurulan masalara iki taraf da en gerçekleşmeyecek taleplerle otururlar. Zamanla o talepler karşılıklı olarak yerini gerçekleşebilecek taleplere bırakır. Bunların konuşulmaya başlanması ile de uzlaşma sürecine geçilir. Ay sonunda yapılacak İsrail seçimlerinden çıkacak hükümetin yapısı da Türkiye ve İsrail ilişkilerinin geleceği açısından önemli olacaktır.

HANDE FIRAT

https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/hande-firat/misir-israil-korfez-yeni-donemin-sifreleri-41760937

 

  • HÜKÜMET, MISIR VE İSRAİL'LE DİYALOG KAPISI ARALAYARAK TÜRKİYE'NİN ÇIKARLARI AÇISINDAN DOĞRU OLANI YAPIYOR OLABİLİR. ANCAK ŞUNU DA UNUTMAMAK GEREKİR Kİ DİPLOMASİ İSTİKRAR İSTER. ÇOK FAZLA KÖŞELİ SÖZÜ KALDIRMAZ

Batuhan Yaşar'ın yazısında “Sadece Mısır değil” diye başlayan bir bölüm daha

var. O bölümde de Türkiye'nin bir süredir İsrail'le de arka kapı diplomasisi

sürdürdüğünü belirtiyor ve şöyle diyor:

“Türkiye ve İsrail her an normalleşme adımları atabilir. Doğu Akdeniz'de

ortak projelerin de peşi sıra geleceğine emin olun…”

“Van minut” krizini anımsadınız mı?

Sonrasında Mavi Marmara meselesini.

Ya ABD'nin İsrail'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıdığında söylenenleri?

Peki ya Filistin'in yetim çocuklarını?

Gazze'deki İsrail bombardımanlarını?

Hükümet, Mısır ve İsrail'le diyalog kapısı aralayarak Türkiye'nin çıkarları

açısından doğru olanı yapıyor olabilir. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki

diplomasi istikrar ister. Çok fazla köşeli sözü kaldırmaz.

Koşullar sizi bazı konularda geri adım atmak zorunda bırakabilir. O durumlarda

doğru olanı yapıyor olsanız dahi, geçmişte yaptıklarınız ve söylediklerinizin

tutarsızlığı yüzünden eleştiri oklarından kurtulamazsınız.

DENİZ ZEYREK

https://www.sozcu.com.tr/2021/yazarlar/deniz-zeyrek/manevra-zamani-cok-yakinda-6309052/

 

  • ROMANDA GENİŞ YER ALAN PESAH DA YAHUDİLER İÇİN EN ÖNEMLİ GÜNLERDEN BİRİDİR. BUGÜN GERÇEK HAYATTA OLDUĞU GİBİ ROMANDA DA KALABALIK AİLE SOFRASIYLA KUTLANIR. KURTULUŞ BAYRAMI OLAN PESAH’TA KUZU KURBAN EDİLMESİ GELENEKTİR

Size Pandispanya Yaptım, Musevi geleneğinin dinî günlerine ve bu günlerin sofra açısından önemine de geniş yer ayırır. Romanda Yahudilerin yılbaşı olarak kutladığı Roş Aşana ve Yahudi halkının esaretten kurtuluşunu anlatan Pesah günlerinin yemekleri ve bu günlerde kurulan sofralar kültürel aktarım çerçevesinde değerlendirilebilecek başarılı sofralardır. Roş Aşana’nın aile açısından önemini romanın kilit karakteri Rozi’nin ağzından şöyle dinleriz:

“İki gün sonra Roş Aşana geliyor. Yeni bir yıl başlayacak. Ben böyle zamanlarda hep bir şeylerin değişeceğine inanırım. (…) Bir tavuk haşlarız herhalde. Yanına da tavuğun suyuyla pilav yaparız. Bayılırım. Belki ‘pastelikos’ da pişirilir bak. Duruma göre yani… Ha, bir de balık… Tabii ya, bu bayramda balık mutlaka yenmeli, değil mi?… Palamut çıkmıştır. O fırında pişer, biliyorsun herhalde. Domatesli soğanlı falan. Ne yapmalı? Balığın kafasını yemeli tabii. Yani yeni yıl, öyle. Bu evin beyinin hakkı aslında. Ama olmayınca biz yiyoruz artık.”

Yılbaşı sofrası ailenin bir aradalığını sembolize eder. Her milletin farklı yemek âdetlerini uyguladığı bu sofrada Musevilerin zengin et yemekleri kullandıkları görülür. Balık ise “aile reisinin yaşamının uzamasını ve ailenin köle değil baş olmasını dilemek içindir.”Oysa romanın ana karakterlerinden Rozi’nin aile reisi yoktur. Bu da aslında onun tam bir aileye sahip olamadığını, ailedeki erkek figürünün eksikliğinin hayatını etkilediğini ve etkileyeceğini gösterir.

Romanda geniş yer alan Pesah da Yahudiler için en önemli günlerden biridir. Bugün gerçek hayatta olduğu gibi romanda da kalabalık aile sofrasıyla kutlanır. Kurtuluş bayramı olan Pesah’ta kuzu kurban edilmesi gelenektir.Romanda da bu gelenek şu sözlerle aktarılır:

“Kuzu eti, yılın öteki günlerinde, hele hele bir de fırında pişmiş haliyle, evinde zaten pek yenmezdi. Ama bu bayramda… Bu bayramda mutlaka yenmeliydi. Nedenini torununa defalarca söylemişti. Her söyleyişinden sonra, bu nedeni doğuran hikâyenin daha önce anlatıldığının hatırlatılması üzerine, hafızasının kendisine artık kötü oyunlar oynadığı bahanesine sığınarak… Mirasın gerektiğince aktarıldığına, hiçbir şüpheye yer bırakmaksızın kanaat getirmek gerekiyordu.”

NİHAN ABİR

http://sanatkritik.com/yazilar/bize-pandispanya-yapan-anlaticiya-sadece-pandispanya-mi-diye-sormak/

 

Takılan tweetler

  • Meral Akçay@Meral_Akcay

Terziler Sinagogu ya da Tofre Begadim Sinagogu. Günümüzde ise karikatür sergilerinin önemli mekanlarından Scheidertempel Sanat Merkezi; İstanbul’ un  çok kültürlü geçmişinin odak noktalarından biri olan Galata’da 1893 yılında inşa edilmiş.

19. yüzyılın sonlarında, Galata semtinde yaşayan Aşkenaz cemaatin ibadethane gereksinimini karşılamak amacıyla girişimlerde bulunulmuş ve izin için dönemin padişahı II. Abdülhamit'e başvurulmuştur. 1893 yılında bir fermanla sinagog inşaatına izin verilmiştir.

Musevi cemaatinin bağışları ve Osmanlı Bankası'ndan krediyle sinagog inşaatına kaynak sağlanmış, Sinagog 1 yıllık inşaat sürecinin ardından 8 Eylül 1894'te ibadete açılmıştır.. 1940'lara değin yoğun olarak kullanılan sinagogun cemaatini genellikle esnaf ve sanatkârlar oluşturmuş.

https://twitter.com/Meral_Akcay/status/1370485921250955272

 

  • Muhammed Tarık Özkan@muhammedtrkozkn

Franz Kafka'nın İbranice karalamaları..

https://twitter.com/muhammedtrkozkn/status/1370831558190465032

 

  • Suriçi'nin Sesleri@matruskaninhici

İstanbul'daki en eski Musevi mezarlığı olduğu söylenen ve yüzyıllardır sayısız badire atlatan, 1970'lerde Haliç Köprüsü ve bağlı yolların yapımıyla birlikte büyük kısmı yok edilen Hasköy Musevi Mezarlığı'nın günümüzdeki harap ve bitap vaziyetine kısaca değinelim.

...

Mezarlığın ana bölümünün çevresini dolaşırken dağınık hâldeki mezar taşlarını görmek mümkün. Burada Sefarad mezarlarının yoğunluğu yanında Karaim cemaati varlığından da bahsediliyor. Sanduka benzeri taşların da onlara ait olduğundan.

Aktif sinagoglar elbette siyasi ve toplumsal mevzular nedeniyle çok büyük oranda yüksek duvarların arkasına gizlidir ve sokakta yürürken algılanamazlar. Hasköy Maalem Sinagogu da bunlardan biri.

 

Bilgisel için: https://twitter.com/matruskaninhici/status/1370450970472288259

 

  • Archaeologist.@NkayaMuhittin

Yine kimse olmuyacak ama olsun...

En azından, eşeğin gölgesini merak eder belki birkaç kişi..! Göz kırpan surat

SÜBYE:

Yahudilerden İzmirlilere kalan içecek.

Kökeni Yahudilere dayanan ve uzun işlemler sonucu kavun çekirdeğinden elde edilen "SÜBYE" isimli içecek, mir'de artık sadece birkaç kişi tarafından hazırlanıyor ve sıcak yaz günlerinde insanların bir nebze de olsa ferahlamasını sağlıyor.Sübye şerbetini ilk akıl eden ve üretenin kim olduğu bilinmese de, Sefarad (İspanyol) Musevileri'nin 1492 yılında İspanya'dan göç ettirilerek İzmir'e yerleşmesiyle yayıldığı biliniyor.

https://twitter.com/NkayaMuhittin/status/1368847327327363074

 

  • Auschwitz Memorial@AuschwitzMuseum

Çoğu insan @AuschwitzMuseum’u ziyaret edemiyor. Özellikle bugünlerde.

Bu yüzden http://panorama.auschwitz.org var.

Kamp tarihi ile ilgili gerçekler ve tanıklıklar, belgeler ve fotoğraflar, mahkumların eserleri ve nesnelerle dolu sanal bir ziyaret.

https://twitter.com/AuschwitzMuseum/status/1369387747413286915

 

  • İsmail Erdoğan@ismailerdoga

Ne hazineler saklıyor İstanbul.. Yürürken başını kaldırıp bakmazsan göremeyeceğin hazineler..

https://twitter.com/ismailerdoga/status/1370294816060411907

 

  • Kenan Cruz Çilli@kenancruz

17. yüzyıldan kalma terk edilmiş Hevra Sinagogu,#Izmir artık onu daha fazla hasar ve bozulmadan korumak için geçici bir çatısı var (orijinal çatısı 1999'da çöktü). Bu arada, önümüzdeki yıllarda restore edilecek ve sonunda şehrin Yahudi müzesinin bir parçası olacak.

https://twitter.com/kenancruz/status/1370059205554626566

 

  • BAU DEGS / BAU MAGS@BAUDEGS

“Yunan’ların Yahudi Soykırımı konusundaki yaptıklarını İngilizce olarak hazırladığımız bilgiseli aşağıda sunulmuştur.”

https://twitter.com/BAUDEGS/status/1369616282040086533

 

Ağa Takılanlar Öneriyor

  • HANRİ – YILMAZ ÖZDİL

https://www.sozcu.com.tr/2021/yazarlar/yilmaz-ozdil/hanri-6312538/

  • SAMİ KOHEN ANLATIYOR – DOĞAN HIZLAN

https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/dogan-hizlan/sami-kohen-anlatiyor-41758339

  • İSRAİL 23 MART'TA SEÇİME GİDİYOR | TÜLİN DALOĞLU | DÜNYA VE BİZ

https://www.youtube.com/watch?v=GFZND7u3nbw

  • NATANYAHU ARAP OYLARININ PEŞİNDE – RAFAEL SADİ

https://odatv4.com/netenyahu-arap-oylarinin-pesinde-10032110.html

  • DOSTLUK NİŞANESİ BİR MOSSAD AJANI – HEDİYE LEVENT

https://www.evrensel.net/haber/428089/dostluk-nisanesi-bir-mossad-ajani

  • İSRAİL'İ SARSAN İDDİALAR...- RAFAEL SADİ

https://odatv4.com/israili-sarsan-iddialar...-15032144.html

  • KAMİNOS DE LECHE İ MİEL

https://www.youtube.com/watch?v=_5InPQ1HUa4

 

Bir Makale

  • Ø OSMANLI TOPLUMUNDA GAYRİMÜSLİMLERİN EKONOMİK FAALİYETLERİ “BURSA YAHUDİLERİ ÖRNEĞİ” – İSMAİL SERCAN

 İnsanın ilk ortaya çıktığından beri bütün insanlar hayatlarını devam ettirebilmek

için sürekli ekonomik arayış içine girmiş ve farklı dönemlerde farklı ekonomik faaliyetleri bulmuştur. Bu faaliyetlerle beraber de varlığını sürdürmüştür. Bu

 çalışmada ağırlıklı olarak XV, XVI,XVII,XVIII ve XIX. yüzyıllarda Osmanlı Devleti’nde yaşayan gayrimüslimlerin ekonomik faaliyetlerinin neler olduğunu Türk tarihinin önemli şehirlerinden olan Bursa’daki Yahudiler örneği ile açıklamayı amaçlamıştır. Bursa hem siyasal açıdan hem de sosyo-ekonomik açıdan

oldukça önemi bir yere sahiptir. Bu önemini Bursa’da sadece Müslüman Türkler değil Bursa’da yaşayan diğer etnik unsurlar ile gayrimüslimler de sağlamıştır. Müslümanlar ve gayrimüslimler biraraya gelerek hem kendi aralarında hem de şehirlerarası ve uluslararası ekonomik faaliyetlerde bulunarak bugün ki Bursa ekonomisinin temelini atmışlardır. Ayrıca üzerine çalışılan dönemde Bursa’da Yahudilerin kısıtlı bir ekonomik faaliyette olmadıkları birden fazla meslekle uğraştıkları da açıklanabilmiştir. Çalışma esnasında ise Yahudilerin ekonomik faaliyetlerini açıklamak için başta Bursa Şer-iyye Sicilleri ve dönemi aydınlatan diğer kaynak eserlerden yararlanılmıştır.

https://www.academia.edu/40024374/OSMANLI_TOPLUMUNDA_GAYR%C4%B0M%C3%9CSL%C4%B0MLER%C4%B0N_EKONOM%C4%B0K_FAAL%C4%B0YETLER%C4%B0_BURSA_YAHUD%C4%B0LER%C4%B0_%C3%96RNE%C4%9E%C4%B0_

 

Kırmızı Köşe

  • BREZİLYA'DA ŞALOM OPERASYONU: YENİ BİR YAHUDİ SOYKIRIMI İÇİN DUA EDİLEN KİLİSEYE BASKIN DÜZENLENDİ

https://www.indyturk.com/node/330266/d%C3%BCnya/brezilyada-%C5%9Falom-operasyonu-yeni-bir-yahudi-soyk%C4%B1r%C4%B1m%C4%B1-i%C3%A7in-dua-edilen-kiliseye

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün