Kosova Kudüs´te büyükelçilik açtı

Kosova Dışişleri Bakanlığı, pazar günü yaptığı açıklamada, Kudüs´te İsrail büyükelçiliğini resmen açtığını belirtti.

Dünya
17 Mart 2021 Çarşamba

Söz konusu adım, eylül ayında Beyaz Saray'da düzenlenen Kosova-Sırbistan Zirvesinde alınan karara dayanarak İsrail ve Kosova’nın 1 Şubat'ta diplomatik ilişkiler kurmasıyla atıldı.

Açıklamada ayrıca, “Dışişleri ve Diaspora Bakanlığı İsrail Devleti’nde merkezi Kudüs’te olan Kosova Büyükelçiliği’nin resmi olarak açıldığını duyurur” denildi. Açıklamada, “Kosova'nın İsrail Büyükelçiliği'nde levhaların ve devlet bayrağının yerleştirilmesi, Kosova hükümetinin Kudüs’e diplomatik misyon kurma vaadine uyma taahhüdünü yansıtıyor” ifadesi de yer aldı. Törensiz gerçekleştirilen açılışa, salgın şartları nedeniyle Kosova yetkililerinin katılamadığı bildirildi.

Kosova, ABD ve Guatemala'nın ardından Kudüs'te büyükelçilik açan ilk Avrupa ülkesi ve Müslüman çoğunluğa sahip ülke oldu.

Kosova'nın bu kararı, Başbakan Avdullah Hoti'nin 2020 senesinin eylül ayında Beyaz Saray'da Sırp Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuciç ile dönemin ABD Başkanı Donald Trump’ın ev sahipliğinde bir araya geldiği toplantıda alınmıştı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kosova’yı uyararak, bu adımın ülkesiyle geleceğe dönük ilişkisine zarar verebileceğini söyledi. Dışişleri Bakanlığı da, Kosova'nın Kudüs'te büyükelçilik açmasına ilişkin olarak "Kosova'nın Kudüs'te Büyükelçilik açmasını, derin endişeyle karşılıyor ve en güçlü şekilde kınıyoruz" açıklamasında bulundu.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün