AstraZeneca´nın COVID-19 aşısı endişe yaratıyor

AstraZeneca´nın COVID-19 aşısı, son zamanlarda görülen yan etkileri nedeniyle endişe yaratıyor.

Dünya
16 Mart 2021 Salı

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ), şubat ayında AstraZeneca ilaç firmasının Oxford Üniversitesi ile iş birliğinde geliştirdiği koronavirüs aşısına acil kullanım onayı vermesinin ardından Avrupa Birliği (AB) ülkeleri başta olmak üzere aşı 50'den fazla ülkede kullanılmaya başlanmıştı.

Ta ki aşının uygulanması sonrasında görülen kan pıhtılaşması vakaları artana kadar. Bu nedenle, Hollanda'nın ardından İtalya, Fransa ve Almanya aşının kullanımını geçici olarak durdurduğunu bildirildi. Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Hollanda İlaç Dairesi'nin (CBG), yeni bilgilere dayanarak, tedbir amaçlı ve daha fazla araştırılmak üzere AstraZeneca aşısının kullanımının geçici olarak durdurulmasını tavsiye ettiği belirtildi. Açıklamada, Sağlık Bakanı Hugo de Jonge'nin bu tavsiyeye uyacağı ve COVID-19 aşısının kullanımının geçici olarak 28 Mart'a kadar durdurulacağı aktarıldı. Ayrıca AstraZeneca aşısı ile aşılama randevularının ise iptal edileceği vurgulandı.

AstraZeneca ise geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, aşısının Avrupa ve Birleşik Krallık'ta 17 milyondan fazla doz uygulandığını söyleyerek, kan pıhtılaşması riskini artırdığına dair hiçbir kanıt olmadığını belirtti.

Daha önce ise İrlanda, Norveç, Danimarka, İzlanda, Avusturya, Romanya, İtalya ve Bulgaristan bu aşının kullanımını geçici olarak durdurmuştu.

İlk belirlemelere göre AstraZeneca aşısının genel etkinlik oranı yüzde 63 olarak açıklanmıştı. DSÖ, yeni varyantlara karşı daha az etkili olsa da AstraZeneca aşısını öneriyor ve 65 yaş üzeri kişilerde de kullanılabileceğini belirtiyor. DSÖ Sözcüsü Margaret Harris de geçtiğimiz günlerde AstraZeneca aşısının ‘mükemmel’ bir aşı olduğunu ve kullanımına devam edilmesi gerektiğini belirtmişti. Şu ana dek Avrupa'da yaklaşık 5 milyon kişiye AstraZeneca aşısı yapıldı. Ancak Güney Afrika'daki denemeler, hafif ve orta şiddetli COVID-19 hastalığına karşı aşının "minimum koruma" sağladığını gösterdi.

Şubat ayı başında Güney Afrika Sağlık Bakanı, Oxford-AstraZeneca aşısının ülkedeki yeni koronavirüs varyantına karşı "minimum etki" gösterdiğini ortaya koyan araştırmanın ardından, ellerindeki 1,5 milyon doz kadar aşıyı satmayı veya takas etmeyi düşündüklerini açıklamıştı.

Kaynak: Euronews

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün