101 yaşındaki Edith Ramon 84 yıl sonra Alman vatandaşlığına kavuştu

Alman hükümeti, 101 yaşındaki İsrailli Edith Ramon´a Naziler tarafından iptal edilen vatandaşlığını 84 yıl sonra iade etti.

Dünya
10 Mart 2021 Çarşamba

Almanya'nın İsrail Büyükelçisi Dr. Susanne Wasum-Rainer ve Alman Konsolosu Dr. Lars-Uwe Kettner geçen cumartesi günü pasaportu teslim etmek için Edith Ramon'un evine gittiler. Büyükelçi Wasum-Rainer, "Edith'in yeniden Alman vatandaşı olmak istemesi bizim için çok onur verici" yorumunu yaptı. Wasum-Rainer Edith gibi İsrail'de yaşayan etkileyici bir kadına vatandaşlığı geri vermenin büyük bir onur olduğunu belirtti.

Kızlık soyadı Nachman olan Ramon 1920'de Almanya'da doğdu ve Almanya’nın güneydeki Rastatt kasabasında hayatını sürdürdü. Naziler 1933'te iktidara geldikten sonra, Ramon'un annesi Elsa, Yahudi karşıtı bir saldırıda arabalarının ateşe verilmesinden sonra yeni rejimin kendilerine oluşturduğu tehlikeyi fark etti. Ramon 1937'de İsrail'e göç etti ve ülkeye gelişinin ardından tarım alanında çalışmaya başladı. Ailesi de kısa süre sonra İsrail’e geldi. Ramon daha sonra Tel Aviv'e taşındı ve ailesine destek olmak için ev işlerinde çalıştı. Daha sonra Gesher Kibutzunun kurucu üyelerinden biri oldu ve burada Almanya'dan göç etmiş olan kocası Moshe ile tanıştı.

Ramon'un İngiltere'de ikamet eden torunlarından biri, İngiltere’de Brexit'in ardından Alman anayasasında 1933-1945 yılları arasında Naziler tarafından iptal edilen vatandaşlığı geri kazanmak için Almanya’da doğanlara vatandaşlığı geri almaya uygun bir kanun olup olmadığını araştırmaya karar verdi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün