İsrail´den vatandaşlık için Reformist ve Muhafazakâr din değişikliklerine onay

İsrail Yüksek Mahkemesi, İsrail vatandaşlığını kazanma amaçlı, Reformist ve Muhafazakâr cemaatler tarafından verilen Yahudiliğe geçiş iznini tanıdı.

Dünya
2 Mart 2021 Salı

Dokuz hâkimden sekizi, dönüm noktası niteliğindeki kararın tüm yönlerine katılırken, Yargıç Noam Sohlberg, yeni bir hükümetin yemin etmesinden itibaren 12 ay süreyle uygulamayı ertelemeyi tercih etti.

Karar, hükümeti oluşturan ve koalisyona girmeme tehdidinde bulunan Ortodoks siyasi partilerinden tepki aldı. Başbakan Binyamin Netanyahu’nun Likud Partisi de kararı kınadı.

Reformist ve muhafazakâr parti liderleri karara övgüde bulundular. Partiler kararı demokrasi için bir zafer ancak Ortodoks dini düzenine karşı bir darbe olarak nitelendirdiler.

Reformist ve Muhafazakâr cemaatlerin, 2005 yılında birkaç İsrailli olmayan kişiye vatandaşlık verilmesi talebiyle Yüksek Mahkeme'ye başvurmasından 15 yıl sonra söz konusu talep kabul edildi. İsrail’deki Reformist ve Muhafazakâr cemaatler, her yıl yalnızca 30 ile 40 arasında din değişikliği gerçekleştirdiklerini, bu sayısının da yıllık olarak tüm Ortodoks olmayan din değişikliklerinin yaklaşık yüzde 10’una denk geldiğini belirttiler.

İsrail Yüksek Mahkemesi pazartesi gecesi verdiği kararda, eleştiriyi önceden önlemeye çalışarak, dini çıkarımları olmadığını ve yalnızca vatandaşlık edinme hakkıyla ilgili laik hukuk sorunlarıyla ilgilendiğini belirtti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün