Erol Güney Belgeseli Türk Musevileri Müzesinde

500. Yıl Türk Musevileri Müzesi, Sovyet Devrimi´nden İstanbul´un entelektüel ortamına, oradan Yozgat´a ve günümüz İsrail´ine izleyiciyi unutulmaz bir yolculuğa çıkaracak olan ´Yaşamın Sürüklediği Yerde Erol Güney´in Öyküsü´ belgeselini 14 Şubat Pazar yayınlayacak.

Dalia MAYA Toplum
10 Şubat 2021 Çarşamba

Bir gazeteci ve çevirmen olmanın ötesinde romantik bir gezgin, gerçek bir dünya vatandaşı olan Erol Güney’in hayatını anlatan ‘Yaşamın Sürüklediği Yerde Erol Güney’in Öyküsü’ belgeseli 14 Şubat Pazar günü izleyicisiyle buluşuyor. Banu Yalkut Breddermann’ın yönettiği 103 dakikalık, Türkiye, İsrail, Fransa ortak yapımı belgesel, Erol Güney’in büyüleyici yaşam öyküsüne ışık tutmanın yanı sıra yakın tarihe taze bir bakış getiriyor.

1914’te Odessa’da, Yahudi bir ailenin çocuğu olarak doğan Erol Güney, 1917 Ekim Devriminden sonra ailesiyle birlikte İstanbul’a yerleşti. Yakın arkadaşları Orhan Veli, Sabahattin Eyüboğlu, Melih Cevdet Anday, Nurullah Ataç, Necati Cumalı ve Abidin Dino ile birlikte o dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’in bünyesinde kurulan Tercüme Bürosunda Fransız ve Rus edebiyatı klasiklerinin Türkçeye çevirisini yapan Erol Güney, kültür sanata da olan büyük katkılarıyla herkesin sevgisini kazanmıştı. Güney, ayrıca Orhan Veli’nin dizelerine konu olan, Türk Edebiyatının en meşhur kedisi Edibe’nin sahibi olmakla da tanıyor:
“Çıkar mısın bahar günü sokağa/ İşte böyle oturursun/ Böyle yattığın yerde/ Düşünür düşünür/ Durursun.”

Türk Musevileri Müzesinin yayınladığı, geçtiğimiz haftalarda gala gösterimi büyük ilgi ile izlenen ‘Bella’nın Öyküsü’ Belgeselinde hayatı anlatılan Orhan Veli’nin ilham kaynağı Bella’nın da eniştesi olan Erol Güney, tek parti iktidarının çökmesinin ve Hasan Ali’nin istifasının ardından çeviri bürosunun işlevsizleşmesiyle Agence France Presse’te gazeteciliğe başladı. 1955 yılında Sovyetlerin Türkiye ile ilişkileri iyileştirmek istediğine dair yazdığı bir haber üzerine vatandaşlıktan çıkarılarak sınır dışı edildi. Bir süre Paris’te yaşamını sürdürdükten sonra son yıllarını İsrail’de geçirdi. Bir dönem Şalom’a da yazılar yazan Güney, 12 Ekim 2009'da, 95 yaşında İsrail'de hayata veda etti.

Türkiye Turizm ve Kültür Bakanlığı özel ödülüne layık görülen ‘Yaşamın Sürüklediği Yerde Erol Güney’in öyküsü’ belgeselini Türk Musevileri Müzesi Zoom üzerinden ücretsiz izlemek için müzenin [email protected] adresine mail atılması gerekmekte. Ancak, müze dostlarının bağış yapmasının pandemi döneminde gelir kaynakları kısıtlanan müzenin ayakta kalması açısından mutluluk verici olacaktır. 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün