Boğaziçi eylemleri kampüsten taştı

Boğaziçi Üniversitesi´nin rektörlük binasının bulunduğu ve öğrencilerin bir aydır protesto için çeşitli etkinlikler düzenlediği Güney Kampüs´e hafta başında polis girmesiyle protestolar şekil değiştirdi.

Toplum
3 Şubat 2021 Çarşamba

Pazartesi günü üniversitenin özel güvenlik görevlilerinin müdahale ettiği çadırların bulunduğu alana yerel saatle 21.30'da giren polis, "Saat 21.00 itibarıyla sokağa çıkma yasağı başlamıştır" anonsu yaptı.

Ardından öğrencilerin kampüsten yaptığı canlı yayınların bir kısmını sonlandıran polis, oturma eylemi yapan öğrencilere müdahale etti. Öğrenciler polis tarafından kapılara doğru çıkarılırken sosyal medya platformlarına canlı yayın yapanlar başta olmak üzere bazı öğrenciler gözaltına alındı.

Üniversite kampüsü önünde yürüten öğrencilere bir polis amirinin "Aşağı bak, terbiyesiz" diye bağırarak müdahale ettiği iddia edildi. Ardından öğrencilerin gözaltına alınmaya başlaması sonrası, "#AşağıBakmayacağız" etiketi sosyal medyada gündem oldu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da yaşananlardan LGBTİ bireyleri sorumlu tutması da olayları kışkırttı. Twitter, Soylu'nun attığı mesajlara kullandığı ifadelerin "nefret davranışı hakkındaki" kuralları ihlal ettiği gerekçesiyle uyarı ekleyerek, gizledi.

Salı günü ise protestolar kampüs dışına taştı. Ankara'da, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek olmak için Kızılay'da basın açıklaması yapmak isteyen üniversitelilere polis müdahale etti, 69 kişi gözaltına alındı.

Kadıköy’de ise akşamüstü toplanan eylemcilere biber gazı ve plastik mermiyle müdahale edilerek onlarca gösterici gözaltına alındı. Beşiktaş ve Sarıyer’deki destek eylemlerinde gözaltına alınanlarla toplam sayı 104’e ulaştı. Akşam saat 09.00’da İstanbul’un çeşitli semtlerinde balkon ve pencerelerden alkış ve tencerelere sesleriyle Boğaziçi’ne destek geldi. Gün içinde de birçok üniversite ve kurumdan da Boğaziçililere destek açıklamaları geldi.

Pazartesi kampüste gözaltına alınan 159 öğrenciden 108’i dün serbest bırakıldı. Salı günü gözaltına alınanların büyük kısmı da ifadeleri alındıktan sonra serbest kaldı.

Boğaziçi Üniversitesi'nde gerilim, Prof. Dr. Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasının hemen ardından başlamış, öğrenciler ve öğretim üyeleri rektörlük koltuğuna seçilmiş bir ismin oturmasını savunarak eyleme geçmişti. O tarihten bu yana hem öğrenciler hem de öğretim üyelerinin protestoları, kampüs içerisindeki farklı eylemlerle devam etti.

Ancak geçen haftanın sonlarına doğru kampüs içerisinde açılan ve 300'den fazla kişinin eser gönderdiği bir sergide bulunan Kabe figürlü görsele gösterilen tepkiler, LGBTİ topluluğunun hedef alınmasına ve yaşananlardan sorumlu gösterilmesi olayların seyrini değiştirdi.

 

 

Etiketler:

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün