669 çocuğu Nazilerden kurtardı

´Nicky & Vera: Holokost´un Sessiz Bir Kahramanı ve Kurtardığı Çocuklar´ kitabı Vera Gissing dahil 669 çocuğu Nazilerden kurtaran İngiliz Nicholas ´Nicky´ Winton´un gerçek hikayesini anlatıyor.

Dünya
28 Ocak 2021 Perşembe

Basit bir dille anlatılan Nicky & Vera adlı kitapta okuyucular, Naziler, Çekoslovakya'yı işgal etmeden önce Vera'nın Prag yakınlarındaki küçük kasabasındaki hayatının nasıl olduğunu öğrenirken, Nicky’nin ise bankacı olmadan önce hobileri hakkında bilgi ediniyorlar ("matematik, pul koleksiyonculuğu, fotoğrafçılık ve eskrim").

 Naziler Avrupa'da toplanırken, bir arkadaşı Nicky'den Prag'a gelmesini ister. Tehlikeleri gören Nicky, ailelerin çocuklarını güvenli bir yere götürmelerine yardımcı olmaya çalışır. Nicky, İngiltere'de Vera dahil yüzlerce çocuk için koruyucu aileler bulur.

 Kitap, Nazilerin işlediği zulmü anlatmıyor fakat Vera'nın çektiği duygusal acıdan da çekinmiyor. Çekoslovakya'da doğup büyüyen Peter Sís kitabı yazarken, hem Nicky’nin anıtsal başarısı hem de II.Dünya Savaşı'ndan sonraki birkaç on yıl boyunca karısıyla bile bu konuda neredeyse hiç konuşmaması gerçeğinden etkilenmişti. Kurtulan çocuklar bile hayatta kalmalarında kimin sorumlu olduğunu bilmiyordu.

 Tüm bunlar 1988'de BBC'nin sürpriz bir  buluşma yaratmasıyla değişti. Nicky, insanlarla dolu bir tiyatronun ön sırasında oturuyordu. Sunucu Esther Rantzen, "Dinleyicilerimizde hayatını Nicholas Winton'a borçlu olan var mı? Öyleyse ayağa kalkabilir misiniz lütfen?" diye sordu. Vera Gissing dahil herkes ayağa kalktı.

 Nicky Winton ve Vera Gissing iyi arkadaş oldu. Gissing, ‘Çocukluğun İncileri’ kitabında hayatı hakkında yazdı. Vera, savaştan sonra İngiltere'de evlendi ve üç çocuk büyüttü. Vera, Nicky Winton için "Onun eylemleri olmasaydı burada olmazdım" diyor.

 

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün