Saint Joseph ve Pierre Caporal

Cüneyt DİRİCAN Toplum
27 Ocak 2021 Çarşamba

Gazetemizin birçok yazarının ve okurunun mezun olduğu Kadıköy Moda’daki Özel Saint Joseph Fransız (Erkek) Lisesi. Bugün MEB’e bağlı olarak zamanında padişahın fermanı ile kuruluş izni almış ekol. Ekol aslında okul demek ama TDK tanımı ile “Bir bilim ve sanat kolunda ayrı nitelik ve özellikleri bulunan yöntem veya akım”. İşte gerçekten öyle bir yer Saint Joseph.

Modaspor’dan Efes Pilsen’e, okulun renkleri sarı lacivertten Papazın Çayırı’nda Fenerbahçe’ye, kimi kaynaklara göre okulun spora ve jimnastiğe olan tutkusu ile Beşiktaş Jimnastik Kulübü’ne kendisi gibi dev çınarların oluşumuna destek vermiş, yol açmış bir ekol. Türkiye’ye takım oyunlarında voleybol ile ilk dünya şampiyonluğunu getirmiş, ünlü iş insanları, büyükelçiler, doktorlar ve daha nicelerini mezun etmiş bir ilim yuvası.

Koridorda üçüncü karoyu geçemese de Montesquieu, Voltaire, Rousseau gibi yazarlarla aydınlanma çağının üç gücünün ayrılığını çocuk yaşlarda öğrenmiş, Gargantua, Gavroche, Le Cid, Candide, Goriot Baba üzerine Divan Edebiyatı ile İngilizceyi ve üniversite seviyesinde matematiği yüklemiş bir müfredatın merkezi. Türkiye’nin tek doğa bilimleri müzesine ev sahipliği yapan yer.

İşte bu ekolden bir yıldız daha kaydı bu hafta. Tagan, Gündüz Diriker gibi okulun efsane öğretmenlerinden Frère Pierre CAPORAL (Frère Bernard Raymond) Beyrut’ta yaşamını yitirdi. 1958-1995 yılları arasında Saint-Joseph'te okul müdürlüğü ve fizik/matematik öğretmenliği yapan ve okulun mezunu olan Caporal frere (kardeş) unvanı ile kendini eğitime adamış bir isimdi. Dünyaca ünlü Gauloises sigaralarının tadını veren Caporal tütünlerinin temsilcisi, İzmirli Levanten ailenin oğlu, İzmirli ünlü iş insanlarının ve İzmir Saint Joseph Lisesinin de öğrencisi ve yakını olan Raymond Beyrut’ta yapılan törenle toprağa verildi. Que son âme repose dans la paix éternelle.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün