Holokost´ta yetim kalan Belçikalılar, 70 yıl sonra yeniden bir araya geldi

Yetmiş yılı aşkın bir zamanın ardından, Belçika´daki yetimhanelerde büyüyen bir grup Holokost Kurtulanı, Zoom´da duygusal bir buluşma yaşadı.

Dünya
26 Ocak 2021 Salı

İsrail’in Ra’anana şehrinde yaşayan 80 yaşındaki Roni Wolf, yapılan çevrimiçi etkinlik hakkında “Bu harikaydı, 75 yıl sonra hikayelerimizi paylaşabildik’’ dedi.

Wolf’un İngiltere, Güney Afrika ve İsrail’de o dönem ve sonraki yıllarda yaşananlara tanıklığı, 24 yaşındaki Hollandalı hukuk öğrencisi Reinier Heinsman tarafından kaleme alınan, yakında çıkacak olan ‘Holokost'ta Belçikalı Yahudi Yetimler-Tanıklıklar’ adlı kitapta yer alacak.

Wolf, Heinsman’ın kitabına yaptığı ilginç bir açıklamada, o zamanlar bir bebek olduğu için hayatını değiştiren olayla ilgili bilinçli kötü anıları olmadığını belirtti. İkinci Dünya Savaşı'ndaki Nazi işgali sırasında Wezembeek’e (Belçikalı Yahudiler Derneği tarafından kurulan bir yetimhane) gönderilen Wolf, "Wezembeek'te çok mutlu olduğumu hatırlıyorum, çünkü oradaki çocukların en küçüğüydüm. Seni seven insanlar olduğu sürece annenin kim olduğu önemli değil. Bununla birlikte, bombardıman sırasında saklandığımı, yetimhanenin bahçe duvarı boyunca sürünen Alman askerlerini ve pişmiş lahana kokusunu hatırlıyorum’’ diyerek anılarını paylaştı.

Wolf’un hayatında, bazıları diğerlerinden daha içtenlikle hatırladığı birkaç kişi vardı. Wezembeek'e gönderildiğinde iki yaşında bile değildi ve hemen nazik ve koruyucu birinin kanadı altına girdi. Wolf, ‘‘Orada gerçekten sevildiğimi hissettim. Her şeyden önce baş sorumlu Madam Blum’un çocuğu olduğumu hissettim. Nereye giderse gitsin, beni yanında taşıdı ve meşgul olduğunda beni yardımcılardan birine verdi. Madam Blum Yahudiydi. Ancak bize bakan, Belçikalı, Yahudi olmayan pek çok insan vardı. Orada yaklaşık yüz çocuktuk. Tüm bu çocuklar etrafta koşuştururken, gürültülü ve eğlenceli bir ev gibiydi’’ ifadelerini kullandı.

İkinci Dünya Savaşı boyunca Nazi işgali altındaki Yahudi çocukların güvenliğini sağlamak için çok şey yapan Belçika Kraliçesi Elizabeth’in Almanlar ile gizli bir anlaşma yaptığı bazı kesimler tarafından iddia ediliyor.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün