2020´de aramızdan ayrılanlar

2020 yılı herkesin alışkanlıklarını değiştiren, birçok şeyi sorgulatan ve üzücü olayların yaşandığı bir yıl oldu. Bundan uzun bir süre sonra dönüp geçmişe baktığımızda, bu yılı keyifle hatırlamayacağımız kesinleşti. Çocuklarımıza bu yılları anlattığımızda, 2020´yi ayrı bir yere koyacağız gibi görünüyor. Spor alanında da maçların oynanmadığı, turnuvaların yarıda kaldığı, seyircilerin statlardan ve salonlardan uzak kaldığı bir sene oldu. Bir de aramızdan ayrılanlar var ki; 2020´yi daha da üzücü yaptı. Yılın son günlerine girmişken spor dünyasından hayatlarını kaybedenleri şöyle bir hatırlayalım istedim.

Derya CERASİ Spor
30 Aralık 2020 Çarşamba

David Stern

1942 yılında doğan, 1984 - 2014 yılları arasında NBA’in patronu olan David Stern, 2020 yılının henüz ilk gününde hayatını kaybetti. NBA’i yerel bir lig olmaktan çıkarıp, küresel üne kavuşturan Stern, lig operasyonu, küresel pazarlama, yayın hakları ve dijital teknoloji gibi alanlarda lige çağ atlattı. Rekabetin devamını sağlamak amacıyla tavan maaş ve gelir paylaşımı sistemlerini getirerek, başka hiçbir ligde olmayan kuralları devreye sokan kişi oldu. Kadınlar ligini ve NBA Geliştirme Ligini de organize eden Stern, verdiği kararlar nedeniyle zaman zaman çokça eleştirilse de en önemli spor adamlarından biri olarak öne çıktı.

Kobe Bryant

NBA tarihinin en önemli oyuncularından biri olan 1978 doğumlu Kobe Bryant, 26 Ocak’ta bir helikopter kazasında hayatını kaybetti. 41 yaşında hayata gözlerini yuman Kobe, kariyeri boyunca Los Angeles Lakers forması giydi. Günümüzde kariyeri boyunca tek bir takımın formasını giyen ender oyunculardan olan Bryant, doğuştan skorerlik yeteneği olan bir oyuncuydu. Liseden mezun olduktan sonra direk NBA’ye adımını attı. Kendisini Charlotte Hornets draft etmiş olsa da, Los Angeles Lakers’a takas edildi. Henüz 24 yaşındayken Shaquille O’neal ile üç şampiyonluk elde eden Black Mamba, 2008-2009 sezonunda dördüncü yüzüğünü ve Finallerin En Değerli Oyuncusu unvanını almayı başardı.

Toplamda beş NBA şampiyonluğu, iki NBA Finalleri En Değerli Oyuncusu, iki NBA Sayı Kralı ve bir NBA Sezon MVP’si elde eden Kobe Bryant, 18 kez All-Star maçında yer aldı. Ayrıca, 34 yaş 100 günlük iken 30.000 sayı barajını geçen en genç oyuncu unvanını aldı. 2005-2006 sezonunda bir maçta tam 81 sayı atarak bir maçta en çok sayı atan oyuncu sıralamasında Wilt Chamberlain’in ardından ikinci sıraya yerleşti. ABD ile 2008 ve 2012 yıllarında olmak üzere iki olimpiyatta altın madalya kazandı. 2013 yılında ağır bir sakatlık geçirdikten yaklaşık sekiz ay sonra parkelere döndü. 13 Nisan 2016’da ise son maçına çıktı ve emekli oldu.

Başardıkları, şampiyonlukları kadar karakteri ile de spor tarihinin en önemli oyuncularından olan Kobe Bryant’ın genç yaşta vefat etmesi bütün basketbol ve spor camiasını derinden etkiledi. Birçok takım onun giydiği forma numaraları olan 8 ve 24 numaraları emekli ederek Black Mamba’yı andı.

Emre Gönlüşen

Saha içinden olmasa da spor camiası tarafından tanınan ve sevilen bir spiker olan Emre Gönlüşen, 9 Ağustos tarihinde hayatını kaybetti. 2019 yılında kanseri yenen ancak 2020’de yeniden yakalanan Gönlüşen, 41 yaşında vefat etti. TV 8, D Spor, Telesport, NTV Spor ve Bein Sports gibi kanallarda görev yapan Emre, düzgün diksiyonu ve ses tonu ile izleyenlere keyif veriyordu.

Diego Armando Maradona

30 Ekim 1960 tarihinde doğan Diego Armando Maradona tarihin en önemli futbolcularından biridir. 25 Kasım’da hayatını kaybeden Arjantinli futbolcu; Argentinos Juniors, Boca Juniors, Barcelona, Napoli, Sevilla ve Newell's Old Boys takımlarında forma giydi. Profesyonel kariyeri boyunca bu takımlarla 492 maça çıkarak 259 gol kaydeden Maradona, iki kez transfer ücreti rekoru kırdı ve bunu başaran ilk oyuncu oldu.

Kulüp takımları içerisinde en öne çıktığı takım İtalyan ekibi Napoli oldu. Kısa zamanda taraftarın sevgisini kazanan ve 1986-1987 ile 1989-1990 sezonlarında takımını şampiyonluğa taşıyan Arjantinli oyuncu, 1987-1988 sezonunda ise Serie A’da gol kralı oldu. Arjantin forması ile 91 maçta 34 gol atmayı başardı. 1986 Dünya Kupası’nda kaptanı olduğu Arjantin’i dünya şampiyonluğuna taşıdı. Tüm maçlarda forma giyerek beş gol ve beş asist ile katkı veren Diego, özellikle İngiltere maçı nedeniyle çok konuşuldu. Bu maçta iki gol atarken, ilki golü elle atıp sonrasında “Tanrı’nın Eli” yorumunda bulundu. İkinci golde ise altı İngiliz oyuncuyu geçerek topu ağlara yolladı ve bu gol 2002 yılında FIFA’nın yaptığı ankette “Yüzyılın Golü” seçildi.

Futbol kariyeri boyunca en tartışmalı ve haber değeri olan figürlerden biri olan Maradona’nın, kokain nedeniyle futboldan uzak kaldığı bir dönem de oldu. 1994 Dünya Kupasını ise testinde doping maddesine rastlanması nedeniyle kaçırdı. Futbol kariyerini sonlandırdıktan sonra teknik direktörlük yapan Maradona bu alanda çok başarılı olamadı.

Ölümünden hemen sonra Napoli Stadına adı verilen Diego Armando Maradona futbolun tartışmasız en yetenekli oyuncularından biriydi.

Ve diğerleri

Bu isimlerin yanında spor dünyasında başka isimler de 2020 yılında aramızdan ayrıldı. 77 yaşında vefat eden Real Madrid eski Başkanı Lorenzo Sanz, yine kansere yenik düşen sunucu Dilay Kemer, henüz 27 yaşında hayata gözlerini yuman Kızılyıldız basketbol oyuncusu Michael Ojo, Barcelona ve Atletico Madrid eski Teknik Direktörü Radomir Antic’i bu isimler arasında sayabiliriz. Hepsini tekrar rahmetle anıyor ve 2021 yılının hem spor hem diğer tüm alanlarda daha pozitif geçmesini diliyorum

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün