Vandallar Bulgaristan´ın en eski sinagoguna zarar verdi

Vandalların antisemit ve anti-Siyonist grafitiler çizerek Bulgaristan´ın en eski sinagoguna zarar vermesi ülkenin Yahudi cemaatinde şok yarattı.

Dünya
30 Aralık 2020 Çarşamba

Plovdiv şehrinde yer alan Siyon Sinagogunun girişinde ‘Özgür Filistin’ ve ‘İsrail= Naziler’ sloganlarının yanında anarşist sembollere de rastlandı.

Bulgaristan Yahudi Cemaatini “Vandalların bulunması ve uygun bir şekilde cezalandırılması” çağrısında bulundu. Cemaat, vandalların ilettiği mesajın Uluslararası Holokost Anma İttifakı (IHRA) tanımına göre antisemit olduğunu belirtti ve Bulgaristan’ın IHRA’nın tanımını kabul ettiğini hatırlattı. IHRA'ya göre İsrail'e yöneltilmiş belli saldırılar - Yahudi ulusunu Nazi Almanya’sına benzetmek ya da onun yok olmasını istemek gibi - Yahudilere karşı olan nefreti oluşturuyor.

1886-1887 senelerinde inşa edilmiş olan Siyon Sinagogu, 1922’de genişletilerek bugünkü halini aldı. Ancak sinagogun, zamanında 18. yüzyıla uzanan başka bir sinagogun arazisinin üstüne yapıldığı düşünülüyor. Sinagog, 15 sene evvel tekrar yenilenmiş ve maliyetinin bir kısmı ABD hükümeti tarafından karşılanmıştı.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün