Fas heyeti normalleşme anlaşması için İsrail´de

Normalleşme anlaşmasının detaylarını belirlemek amacıyla, Fas delegasyonu pazar günü İsrail´e gitti.

Dünya
30 Aralık 2020 Çarşamba

İsrail Başbakan Binyamin Netanyahu, hafta sonu yaptığı açıklamada Fas’tan gelen heyetin diplomatik bağları geliştirme konusunda çalışmak amacında olduğunu, tarafların irtibat ofislerini yeniden açmayı, büyükelçilikler kurmayı ve ülkeler arasında direk uçuşlar başlatmayı konuşacaklarını belirtti.

Netanyahu aynı zamanda Fas kralı VI. Muhammed ile yaptığı telefon görüşmesini de aktardı. Bu görüşme normalleşme anlaşmasının açıklanmasından sonra iki ülke liderleri arasındaki ilk görüşmeydi. Netanyahu, “Benim çok iyi olmayan Arapçam, İbranice, onun mükemmel Fransızcası ve İngilizce yürütülen, sıcak ve heyecanlı bir sohbetti” dedi. Netanyahu, Casablanca filminden alıntı yaparak Kral’a “Sanırım bu güzel bir arkadaşlığın başlangıcı” dediğinden bahsetti.

Fas Kraliyet Ofisi de, yayınladığı açıklamada, Kral’ın Netanyahu ile yaptığı görüşmede, Fas’taki Yahudi cemaati ile monarşi arasındaki ‘güçlü ve özel bağları’ hatırlatarak ‘Fas Krallığı’nın Filistin meselesindeki tutarlı, sabit ve değişmeyen tutumunu ve krallığın Ortadoğu’da barış ve istikrarı desteklemedeki öncü rolünü’ yinelediğini belirtti. Fas Turizm Bakanı da, İsrail ile Fas arasında direk uçuşların iki - üç ay içinde başlayacağını açıkladı.

Anlaşma kapsamında İsrail ile Fas arasında doğrudan havayolu ulaşımı, su yönetiminde işbirliği, mali sistemler arasında bağlantı kurulması ve diplomatlar için vize muafiyeti uygulamaları planlanıyor.

Fas, Kuzey Afrika’nın en büyük Yahudi cemaatine ev sahipliği yapıyor. Eski çağlardan beri orada yaşayan cemaat, 1492’den itibaren İspanya’dan kovulan Yahudilerin de gelmesiyle büyümüştü.

Yahudi nüfusu 1940’ların sonlarında ülke nüfusunun yüzde 10’u olan 250 binlere ulaşmıştı. Fakat 1948’den sonra birçok Yahudi, çoğu İsrail Devletinin kurulmasıyla kendilerine yöneltilen yerel düşmanlıklardan kaçarak Fas’ı terk etti.

Fas’ta halen yaklaşık 3.000 Yahudi yaşıyor ve Casablanca cemaati ülkenin en faal cemaatlerinin başında geliyor.  İsrail ise Fas asıllı 700 bin Yahudi’ye ev sahipliği yapıyor.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün