“Bugünlerde inanç ve kararlılığa her zamankinden fazla ihtiyacımız var”

İsrail İstanbul Başkonsolosluğu, Konsolosluk Şefi Ehud Moshe Eitam, Hanuka Bayramı için Türk Yahudi Toplumu mensuplarına yönelik mesajını Şalom aracılığıyla iletti.

Dünya
9 Aralık 2020 Çarşamba

“Sevgili Türk Yahudi Toplumu mensupları,

Bu hafta tüm dünyadaki Yahudi halkı, Yahudi takviminin en önemli bayramlarından olan Hanuka Bayramını kutluyor. Yahudi halkı kutsal tapınaklarına putların konulmasının yanı sıra asimilasyon ve yok olma gibi büyük bir tehdit ile karşılaştığında, inançlarının etrafında bir araya gelmeyi başarmış ve MÖ ikinci yüzyılda Helen Kralı Antiohos’un güçlerinin ortaya çıkardığı tehlikeyi bertaraf etmişti. Bu sebepten dolayı, Hanuka, Yahudi halkının tüm imkânsızlıklara rağmen kendi kimliğini koruma irade ve kararlılığının bir ifadesi olmuştur. Bet Amikdaş’ta yer alan Menoranın bir günlük yağının sekiz gün yanması mucizesinde olduğu gibi, Hanuka, insanlar dayanışma içerisinde bir araya geldiğinde mucizelerin gerçekleşebileceğini göstermiştir.

Yahudi halkı ve tüm insanlığın tarihi boyutlarda bir meydan okumayla karşı karşıya kaldığı bugünlerde bu inanç ve kararlılığa her zamankinden fazla ihtiyacımız var. Ne yazık ki, korona salgını Yahudi cemaatleri ve İsrail’in de dahil olduğu, tüm toplum ve ülkelere büyük bedeller ödetti ve ödetmeye devam ediyor. Aynı zamanda, yeni antisemitizm dalgaları ve İsrail Devletine yönelik düşmanlıklarla da karşı karşıyayız. Fakat Hanuka’nın ruhu bizi aydınlatmaktadır. Hanuka mucizesini mümkün kılan, birbirimize değer verme ve dayanışma gibi Yahudi değerleri bir kez daha yukarıda belirtilen meydan okumaları aşma ve etkilerini azaltma konusunda Yahudi halkının önünü açacaktır. Yahudi değerlerinin vücut bulmuş hali olan İsrail Devleti, vatandaşlarını bu meydan okumalardan korumak için durmaksızın çalışıyor ve dünyanın çeşitli yerlerindeki Yahudi cemaatleri ve insanlığın bütününe destek sunmaya devam ediyor.

Bu vesileyle, tüm Türk Yahudi Toplumu’nun bayramını kutluyorum. Bayramı sağlıklı ve güvenli bir şekilde çekirdek ailelerimizle geçirip, önümüzdeki sene ise, geçmiş yıllarda olduğu gibi bayramı tekrardan hep beraber kutlamayı ümit ediyoruz.

Hanuka Bayramınız kutlu olsun.”

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün