Roald Dahl´ın ailesi, yazarın antisemit söylemleri için sessizce özür diledi

Ölümünden 30 yıl sonra, Roald Dahl´ın varisleri, dünyaca ünlü çocuk romanları yazarının düzenli olarak dile getirdiği “önyargılı” antisemit söylemleri için sessiz bir özür açıklaması yayınladı ve yazarın bu söylemlerini “akıl almaz” olarak nitelendirdi.

Dünya
9 Aralık 2020 Çarşamba

Resmi Roald Dahl internet sitesinde yayınlanan ve doğrudan haber kanalları ya da Yahudi örgütlerine gönderilmeyen söz konusu kısa açıklamada, “Dahl Ailesi ve Roald Dahl Story Company, Roald Dahl’ın derin üzüntüye neden olan bazı rencide edici açıklamalarından dolayı en içten şekilde özür diler” denildi.

Açıklamada ayrıca, “Söz konusu önyargılı yorumlar bizim için anlaşılamaz, akıl almaz niteliktedir ve bizim tanıdığımız kişiye ve nesiller boyu genç insanları olumlu yönde etkileyen Roald Dahl’ın hikâyelerinin merkezindeki değerlere taban tabana zıttır” denildi.

Dahl Ailesi İngiliz Sunday Times gazetesine yaptıkları açıklamada, “Çok sevilen bir büyükbabanın sözlerinden dolayı özür dilemek zor bir durum, ancak bu sözler koca bir toplumu incitmişse bu daha da zor oluyor. Roald’ı seviyorduk ancak onun antisemit yorum ve görüşlerine kesinlikle katılmıyor ve şiddetle karşı çıkıyoruz” dedi.

Dahl’ın antisemit görüşleri ve geçmişi hakkındaki tartışmalar yazarın ‘Big Friendly Giant- Arkadaş Canlısı Dev’ isimli kitabından uyarlanan Steven Spielberg’in yönettiği ‘The BFG’ filminin vizyona girmesinin ardından 2016 yılında ana akım Hollywood’u da sallamıştı. Cannes Film Festivali sırasında düzenlenen bir basın toplantısında Yahudi asıllı yönetmen Spielberg, Walt Disney Pictures için BFG’yi çekmeden önce Roald Dahl’ın kişisel hayatı ile ilgili herhangi bir bilgiye sahip olmadığını söylemişti.

Dahl’ın ölümünden birkaç ay önce İngiliz The Independent gazetesine verdiği son röportaj da dahil, kendini antisemit olarak tanımladığı bazı örnekler bulunuyor. Dahl bir keresinde “Şüphesiz İsrail karşıtıyım ve İngiltere gibi bir ülkede yaşayıp Siyonizmi destekleyen Yahudileri gördükçe de antisemit oldum. Bence her iki tarafı da görmeliler. Her zaman bildiğimiz birşey: Yahudileri ve gerisini biliyoruz” demişti. Dahl’ın ayrıca Yahudi karşıtı ırkçı birçok söylemi de omuştu.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün