NBA´DE İSRAİL RÜZGÂRI

Kültür&Sanat&Spor
8 Aralık 2020 Salı

Doruk Barokas ve Melih Banana

NBA Draft gecesi, her sene 60 genç basketbolcunun, dünyanın en zorlu basketbol liginde oynama hayallerinin başladığı gecedir. Draft gecesi bu sene 18 Kasım’da pandemi nedeniyle dijital ortamda gerçekleşti. Bu senenin en gizemli yanı, Doncic gibi yıldızlardan sonra yine Avrupa’dan katılan basketbolcular oldu. 1984 yılında David Stern’ün NBA’in başına geçmesiyle uluslararası oyuncuların daha çok tanınmasının yanı sıra, günümüz NBA takımları yöneticilerinin Avrupa basketbolunu büyük bir dikkatle takip etmesi İsrailli oyuncuların da NBA’de önünün açılmasını sağladı. Özellikle Maccabi Tel Aviv formasıyla harikalar yaratan Deni Advija’nın NBA’deki kariyeri merak konusuydu. Alt yaş kategorilerinde Avrupa şampiyonası MVP’si ve aynı zamanda İsrail liginin en genç MVP’si olan Deni, başarılarıyla seçim yapacak takım sahiplerinin gözlerini kamaştırmıştı. Deni, 18 Kasım gecesi, 9. sıradan Washington Wizards tarafından seçildi. Böylece lotarya seçimlerindeki ilk İsrailli olarak tarihe adını yazdırdı. Daha yüksekten seçilmesi beklenen Deni’nin, otoritelerce bu draft’ın çalımı olarak görülüyor. Forvet oyuncusu olmasıyla beraber Advija, Omri Casspi’nin veliahttı olarak görülüyor.
Bu geceyi İsrail için özel yapan ikinci neden ise son sıralarda seçilmesi beklenen milli takımın genç yeteneği Yam Madar’ın draft’ta seçilmesiydi. Hapoel Tel Aviv’de oynayan Yam, 47. sıradan Boston Celtics tarafından seçildi. Yam, U-20 Avrupa şampiyonasında Deni ile birlikte İsrail’i şampiyonluk yolunda sırtlamıştı. Genç yeteneğin kontratında NBA çıkışı olmamasından ötürü bu sene NBA’de oynaması beklenmiyor. Madar, seçilmesini şu sözle tanımladı: “Basketbola başladığın zaman, bu tarz anları hayal edersin.”
İsrail Devlet Başkanı Reuven Rivlin geceyi İsrail için “gurur verici bir gece” olarak tanımladı ve oyuncuları tebrik etti. İsrail için “gurur gecesi” en son 2006 yılında Lior Eliyahu’nun 44. ve Yotam Halperin’in 56. sıradan aynı sene içinde seçilmesiyle gerçekleşmişti. İki oyuncu da kariyerleri boyunca NBA’de oynamamıştı. Bir diğer İsrail doğumlu basketbolcu T.J. Leaf ise 2017 yılında halen formasını terlettiği Indiana Pacers tarafından 18. sıradan seçildi. Umarız Omri Casspi’yle başlayan ve Deni Advija ile Yam Madar önderliğinde devam etmesini ümit ettiğimiz İsrail basketbolunun gelişimine birlikte tanık oluruz.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün